Wednesday, December 08, 2010

..akhirnya aku tinggalkan jua..dia dia dia..mereka mereka..

..setelah sekian lama aku tinggalkan blog ini..akhirnya dapat juga aku singgahkan diri aku di sini..aku just nak jadikan kenangan..akhirnya aku tinggalkan jua..dia dia dia..mereka mereka..dengan rasa yang amat tenang dari keizinan Allah swt..

..saat ini apa yang paling menggembirakan adalah..suatu hikmah yang besar dari Allah swt..atas apa yang saja dugaan ujian yang aku tempuhi selama ini..Ya Allah, ya tuhanku..sesungguhnya amat besar kuasa Mu, ya Allah..aku berterima kasih pada Mu ya Allah..atas segalanya ini..

..aku tetap ingat pada motto hidup aku..Sesungguhnya setiap yang berlaku itu ada hikmahnya..maka redhakanlah hati mu..menerima seadanya kehendak Allah swt..Allah mengetahui yang terbaik buat hambaNya..

..pada yang mengetahui apakah disebalik kisah semua ini..aku berterima kasih pada kalian kerana sentiasa memberi kekuatan pada aku untuk terus tabah dan cekal hadapi semuanya..syukur alhamdulillah kerana Allah telah kurniakan pelbagai rezeki pada aku..pelbagai bentuk rezeki dikurniakan olehNya..alhamdulillah..

Monday, September 06, 2010

..lagi 2-3 hari nak raya..

..aduhai..tak tahu kenapa tahun ni cepat lak rasa nak beraya..selalunya lagi sehari nak raya baru hati terasa sangat-sangat nak balik kampung..tapi tahun ni, lagi seminggu nak raya..hati dah terasa nak sangat balik kampung beraya..yela, mungkin disebabkan tahun ni giliran balik ke kampung aku..rasa kegembiraan tu lebih sikit, sebab bukan senang nak berjumpa berkumpul ramai-ramai dengan adik beradik tersayang..

..setakat ni persiapan raya, semua dah ada kecuali yang belum sempat lagi di cari stoking anak-anak..semalam tengok kat mothercare, tapi tak berkenan lak..dah pusing satu alamanda tu, tak jumpa gak yang berkenan..kalau la ada kedai ‘sox world ‘ tu best nak pilih stoking anak-anak..

..semalam Berjaya juga aku dan suami tersayang menggantung ‘string curtain’ kami..terima kasih pada tailor aku yang sudi jahitkan 2 keping 10x10 kaki string curtain kami tu..dan suami tersayang berusaha ke kedai ‘hardware’ untuk mencari spring curtain untuk gantung string curtain tu..di manakah kami letak string curtain tu, kalau nak tahu kenalah datang beraya ke rumah kami ya..

..tentang berkemas rumah untuk raya ni, ada sikit lagi nak kemas bahagian dapur & juga family area di tingkat atas..dah beli mat pengelap kaki yang baru sabtu lepas, beli 3 lai tapi terlupa lak untuk tingkat atas..jadi tak sedondon la pula kalau beli lain..nak beli yang sama jauh benar nak pergi sampai ke shah alam nun..takpelah..nanti usha-usha la di area bangi saja..
..sebut pula tentang beg balik kampung..setakat ni 3 beg dah diisi dengan baju anak-anak..tapi baju malam anak-anak belum lagi dimasukkan..baju ibu ayah belum lagi dimasukkan dalam beg..mungkin 6 beg agaknya baru cukup nak masukkan semua baju-baju..

..sekarang ni nak cakap pasal ‘feeling’, macam-macam rasa ada..seronok, gembira, sedih, hiba semua ada..tak tahu nak gambarkan macam mana perasaan sekarang ni..yang pastinya..hati sekarang hanya rasa nak dengar lagu-lagu raya saja..terima kasih pada hani, yang telah ‘sponsor’ lagu-lagu raya untuk akak dia yang sorang ni..

..rasa macam nak tulis macam-macam lagi..tapi masa tak mengizinkan..selamat jalan pada yang telah memulakan perjalanan pulang ke kampung..hati-hati di jalan raya..semoga selamat sampai ke destinasi..semoga bergembira disamping keluarga tersayang di hari raya..

Sunday, August 29, 2010

..28.08.2010..aku menghadirkan diri di pejabat..

..ofis aku ada migration untuk hsbb, nak masuk release 2.1..hari tu 2 bulan lepas dah buat release 2..nanti bulan december lak masuk release 3..hati memang berat nak tinggalkan anak-anak kat umah..hubby tersayang hantarkan ke ofis..anak-anak di rumah di jagakan oleh adik angkat aku..siapa lagi kalau tak zira..sib baik zira sudi jagakan diaorang..moga Allah memberi balas setimpal untuk zira..

..waktu menunjukkan 11.28 minit malam..aku menunggu masa untuk ‘deployment’ bermula..fikiran teringatkan anak-anak dirumah..maafkan ibu sayang, ini adalah tanggungjawab ibu untuk majikan ibu bekerja..ini tugas yang diamanahkan..insya Allah, semua ini ada hikmahnya..ibu lakukan semua ini dengan seikhlas hati..niat di hati ibu membantu ayah untuk membesarkan anak-anak yang amat ibu ayah sayang..
..di waktu ini juga teringat mak aku yang kat kampung tu..mak dah tidur ke mak..harap-harap mak sihat di sana..aku hanya dapat balik sekali saja berbuka di kampung..masa tidak mengizinkan..kalau tidak kami merancang nak balik ke kampung minggu ni..tapi tugasan di pejabat telah memanggil aku untuk bekhidmat..

..nak masuk hari ke 19 umat Islam berpuasa..bulan ramadhan akan berlalu meninggalkan kita..ramadhan tahun depan tak tahu lah..berkesempatan atau tidak..harap-harapnya..Allah panjangkan umur untuk menemui ramadhan akan datang..

..pada aku ramaadhan kali ni..sungguh bermakna..kenapa..sebabnya hanya aku yang mengetahuinya..ada sebab-sebab tertentu aku rasa ramadhan ini membawa seribu satu kenangan dan perubahan untuk aku..aku menganggapnya suatu perubahan yang positif..dan ada hikmah disebalik semuanya ini..

..jam menunjukkan diri dengan nombor 12.50 pagi..29.08.2010..aku masih disini..kerja deployment oleh team TA tak siap lagi..aku nak tunggu sampai siap deployment..baru senang hati nak balik..baru jap tadi call hubby..dia ada tunggu kat bawah..dalam kereta..katanya nak tidur..insyaAllah dalam pukul 2 pagi nanti aku balik la..

Thursday, August 26, 2010

..aduhai sedapnya bandung cincau kan..

..hari ni kat ofis, agak terlalu sibuk..hingga ke tandas pun tidak..
..dari pagi hingga ke petang..duduk depan laptop..tak siap2 kerja aku..
..sesekali aku mengalihkan fikiran pada suami & anak-anak..apalah yang sedang mereka lakukan..
..pastinya suami aku yang tercinta sedang menunaikan tanggungjawab sebagai seorang pekerja tabung haji..dan anak-anak aku pula pastinya sedang berada di dalam kelas..dan yang paling kecil pastinya sedang bermain di taska..
..setiap hari dibulan ramadhan ni, dalam perjalanan balik kerja pastinya terfikir-fikir apalah menu untuk berbuka hari ni..
..hari ni ada rakan sepejabat tu sebut, sirap bandung..tapi aku tiba-tiba teringatkan bandung cincau..aduhai sedapnya la kan..terasa-rasa di tekak..
..itulah rasanya hari ni nak cari bandung cincau la..pastinya anak-anak aku suka waktu berbuka nanti..
..apa menu untuk hari ni..tak tahu lagi..yang pastinya fikiran terbayang-bayangkan bandung cincau tu..
..esok anak-anak cuti..aku pula bekerja..hubby tersayang suka rela ambil cuti untuk jaga anak-anak di rumah..pastinya hati aku juga memberontak untuk bersama anak-anak kecil yang tersayang..
..insyaAllah..raya nanti ibu cuti panjang ya..i will spend all my time for all my luvly children..

Thursday, August 19, 2010

..suami dan anak-anak penghibur hati ini..

..tak tahu naper bulan puasa tahun ni, aku ada rasa lebih sikit kegembiraan, mungkin sebab 2-3 perkara la kot..apa perkara tersebut, aku sajalah yang tahu..tengok la nanti..kalau hati terbuka untuk kongsi bersama..akan aku update di sini ya..
..tajuk coretan kali ini, ada bersangkut paut pasal puasa, suami, anak-anak..tahun ni..hanya Farriys seorang saja yang tak berpuasa, dah tu makan dulu lak tu, kakak, abang, abang chik dia pandang sajalah..tahun ni aku adalah antara pengunjung setia bazaar ramadhan belakang PKNS tu, since kerja dah kat KL, sampai rumah dekat kul 7 dah..
..tapi bila sampai di bazar ramadhan tu, sebelum memasuki area bazaar tu, aku akan ingatkan diri sendiri supaya mengawal nafsu membeli..alhamdulillah, setakat ni Berjaya juga mengawal,memang apa yang dibeli akan habis semuanya waktu berbuka tu, menunjukkan apa yang aku bajet untuk di makan satu keluarga memang cukup..
..bulan puasa ni bukan setakat tahan lapar dahaga tapi banyak perkara yang baik boleh dipraktikkan..setakat ni ada juga la seperkara dua benda baik yang aku cuba praktikkan dan setakat ni Alhamdulillah berterusan..
..weekend minggu lepas, kami balik kampung aku berbuka puasa, weekend ni kami nak balik ke Subang pula berbuka puasa bersama keluarga mertua pula..since Fatihah ada piano class every Sunday morning, so Ahad lepas subuh, kami balik la ke Bangi..Fatihah is the kind of child yang tak boleh terima kalau dia terlepas kelas piano dia tu..if not, boleh juga kami balik ke Bangi, Ahad malam lepas tarawih..
..aktiviti karate anak-anak kami, berjalan seperti biasa, Cuma aktivitinya kurang lasak dan kurang pergerakan sikit la..dan kelas habis awal 15 minit dari biasa..2 minggu lepas, anak-anak kami buat grading test lagi untuk karate, now kakak is blue belt, abang and abang chik is purple belt, lagi 3 kali grading abang, abang chik dapat black belt, kakak lagi 4 kali grading then dapat black belt..
..rasa nak bercerita pasal persiapan hari raya, hari ni baru hari ke 9 puasa, dah sebut raya kan..tapi ya lah..masa bulan puasa la orang buat persiapan untuk raya kan..takkan esok nak raya, hari ni baru nak beli baju raya kot..
..setakat ni, yang tak cukup adalah kasut raya kakak, stoking untuk semua anak-anak..and songkok utk boys also daddy..yang lain Alhamdulillah, dah siap dah..kuih raya lak dah siap-siap tempah kat kampung mak aku..tapi aku plan nak gi beli kuih suge (bangkit arab) kat Restoran Tupai-Tupai Bangi yang dekat dengan umah aku tu..memang sedap kuih dia..mana tak nya yang keluarkan Shazz Delight..aku memang dah lama jadi p enggemar keluaran Shazz Delight ni..
..skang ni tengah tunggu kawan aku jahitkan manik kat baju kosong kain bercorak untuk baju raya aku..untuk raya yang ke 9 ke 10 ke..hehe..kelakar tak bunyinya tu..and also nak tunggu tudung-tudung yang ditempah siap semuanya..nanti aku cuba ambil gambar ya..and share bersama..
..balik pada tajuk coretan ni, suami dan anak-anak penghibur hati..memang betul itulah hakikatnya..kadang-kadang kita rasa ‘down’ dengan sesuatu keadaankan tapi suami la yang dapat menyejukkan hati..dan anak-anak pula dapat menghiburkan hati..lebih lagi masa berbuka puasa bersama-sama..amat seronok bila berbuka puasa dengan anak-anak yang seramai 4 orang itu..
..aduhai rupa-rupanya..aku terlupa nak mencoret tentang harijadi aku 10 Ogos hari tu..insya Allah aku cuba update kan..di sini nanti..this year the celebration was just simple..hubby bawa gi Equatorial Bangi tu had lunch there..pendapat aku mahal gak kat situ..tapi hubby kata setahun sekali saja..tak apalah..anyway, thank you very much, to you my luvly hubby..

Thursday, August 12, 2010

..aku berusaha keras dengan gigihnya..

..aku amat sedih dengan keadaan blog aku ni..amat suntuk sekali masa buat aku untuk meninggalkan coretan-coretan terindah di sini..bagaimana pun, aku tetap usahakan juga..gunakan sekejap masa rehat setengah jam di bulan ramadhan ni, untuk memberi sedikit nafas baru pada blog kesayangan aku ni..

..hari ni hari kedua umat Islam menunaikan ibadat puasa..Alhamdulillah, setakat ni anak2 diberi izin Allah s.w.t..mampu untuk berpuasa dan malah mampu bangun untuk bersahur..hari pertama, agak membimbangkan sebab agak sekian lama anak2 tidak berpuasa, bila tibanya ramadhan mereka terus berpuasa..takut2 mereka tak larat hingga ke petang..tapi inilah yang dinamakan dengan izin yang Esa, maka anak2 kecil kami mampu untuk berpuasa..aku bersyukur ke hadrat mu Ilahi..dengan kurniaan Mu ini..aku merasa amat bersyukur dan amat gembira..melihat anak-anak yang lahir dari rahimku ini..di beri cahaya dan hidayah untuk menunaikan rukun Islam ketiga ini..

..semalam kami berbuka simple saja..nasi lemak,bubur lambuk, murtabak dan air milo panas..tahun ni aku mengambil pendekatan berjimat-cermat, dan mengawal nafsu makanan ketika menghadirkan diri di bazar ramadhan kat belakang PKNS Bangi tu..pengalaman tahun-tahun yang lepas..mengajar aku erti makan la secara ala kadar..bukan secara membazir yang mana ke akhirnya ada yang tidak habis..masuk ke dalam tong sampah sajalah..

..bercakap pasal bersahur..orang yang paling bagus dan sabar mengejut anak2 untuk bangkit sahur adalah suami tercinta tersayang..dia amat sabar mengejut anak-anak untuk bersahur, malah dia amat sabar melayan anak-anak bersahur..kalau diri aku ni..diri sendiri pun kadang susah nak bangkit sahur..orang bangkit makan sahur..aku bangkit sebab nak gosok baju..hehehe..

..tu la setakat ni cerita yang termampu aku update di sini..nanti akan aku berusaha keras juga untuk mencoret lagi ya pembaca2 blogku yang setia..

Friday, June 11, 2010

..titipan kenangan harijadi Farriys..





..ada yang tahu tentang picasa aku..tapi ada juga yang tidak tahu tentang kewujudan picasa aku..buat mereka yang sudi dan teringin melihat titipan kenangan di harijadi Farriys yang ke 2..boleh lah menekan mouse anda pada url di bawah ni..

cuti sekolah..ke manakah hala dituju..

..dah 4 hari berlalu cuti sekolah pertengahan tahun ni..anak-anak ada di rumah mak mertua..bila telefon mereka..suara yang kedengaran amatlah gembira sekali..pastinya layanan yang diaorang dapat layanan yang sepenuhnya dari atuk & opah..

..bila sebut tentang cuti sekolah, pastinya kami juga tidak ketinggalan untuk membawa anak-anak pergi bercuti..insya Allah, minggu depan anak-anak akan dibawa pergi bercuti, kami akan bergerak malam ni menuju ke rumah mak mertua untuk ambil anak-anak, dan pagi esok akan memulakan perjalanan..

..memang terasa sangat nak pergi bercuti, dah agak 7 bulan kami tak pergi bercuti ke mana-mana..memandangkan komitmen aku dengan tempat kerja baru..jadi kenalah bersabar untuk pergi bercuti ni..rasanya terlalu banyak cerita, kenangan, trajedi yang tersemat di dalam kotak fikiran aku ni yagn ingin dicoretkan di blog kesayangan aku ni..tapi masa amat tidak mengizinkan aku menghasilkan coretan jari jemari aku buat masa ini..aku cuba setakat mana yang terdaya untuk menyimpan kenangan-kenangan titipun kehidupan aku..

..kebelakangan ni, aku rasa sakit tangan teramat sangat..

..minggu lepas, 3 kali aku kena, kena sakit-sakit tangan, sengal-sengal, lenguh macam tu, sampai satu tahap nak angkat pun sakit..tak boleh nak angkat tangan sendiri, tangan yang kena tu tangan kiri..memula aku biarkan jer, sapu dengan minyak panas..lepas tu sakit tu berulang-ulang datang..aku biarkan lagi..hingga ke minggu ni, aku kena sakit tu balik, dalam minggu ni dah 2 kali aku kena..

..ada kawan aku cadangkan suruh aku pergi jumpa doktor kat klinik dekat dengan pejabat aku, fikir-fikir balik, jumpa sajalah doktor GP dulu..lepas tu tengok apa kata doktor tu kan..aku pergi jumpa doktor, lepas tu doktor bagi ubat makan untuk saraf..kata doktor tu ada kemungkinan ada kena mengena dengan pengaliran darah dalam badan..dan juga urat saraf aku..

..doktor cadangkan aku jumpa pakar fisio, aku tak bagi apa-apa jawapan..hanya diam saja..macam-macam bermain di fikiran aku ni..masih jauh lagi perjalanan nak membesarkan anak-anak..anak-anak aku yang comel tu masih kecil-kecil lagi..macam-macam bermain di benak fikiran aku..aku berdoa ke hadrat ilahi..agar tiada apa yang serius menimpa aku..aku berserah pada yang maha Esa..hanya padaNya saja tempat bermohon..

..doktor GP tu telah refer aku ke pakar fisio, appointment dengan pakar fisio dah di buat, tunggulah nanti apa keputusan dari pakar fisio..agak gementar hati ni untuk jumpa dengan pakar fisio..bagaimana pun, tindakan harus di ambil untuk mengetahui apa penyebab segalanya semua ni..insya Allah,aku berdoa agar segalanya tidak membawa kepada sesuatu yang serius..

Monday, May 24, 2010

..Sambutan majlis harijadi Farriys Afiq yang ke 2 ..22 Mei 2010..

..Jumaat lepas, 21hb Mei tu, aku cuti..dari awal memang dah dirancang nak ambil cuti sehari sebelum harijadi Farriys..bukan apa, aku perlu membuat persiapan untuk majlis harijadinya, yang mana sudah agak lama kami tidak membuat majlis sambutan harijadi anak-anak dirumah, yang selalunya kami sambut di luar..

..tergerak hati kali ini, niat di hati nak menjamu sedara-mara & rakan-rakan dirumah..maka sedang elok dengan kedatangan harijadi Farriys, aku dan hubby pun membuat keputusan untuk menjemput sedara dan rakan-rakan ke rumah untuk sama-sama meraikan harijadi Farriys yang ke 2 tahun..

..setelah membeli barang2 persiapan sejak seminggu sebelum harijadi Farriys, dan jumaat tu hanya tambah-tambah apa yang tak cukup lagi..cadangnya jumaat malam tu nak menggantung apa-apa yang patut di dinding..pada awal nak mula menggantung pukul 9 tapi kakak aku jemput datang ke rumah dia untuk makan-makan sempena birthday anak sedara aku, Rafiqi on that 21st May, 2010..

..balik dari rumah kakak aku pukul 10.30 malam dah..penat juga tapi gagahkan juga menggantung apa yang patut di dinding, salah satu darinya pastilah belon yang amat disukai oleh Farriys and siblings..gantung punya gantung tak sedari dah pukul 12 malam..patutlah rasa teramat letih..lepas tu, kami masuk tidur, keesokkannya harus bergerak awal untuk mengambil mak aku yang tercinta..

..diawal pagi 22hb Mei, 2010 tu..aku bangun dan memanjatkan kesyukuran ke hadrat ilahi kerana telah memberikan rezeki buat Farriys membesar dengan sihat dan cergas..aku mencium Farriys berkali-kali dan ambil kesempatan nyanyikan happy birthday song untuk dia..dia hanya tersenyum meleret bila melihat aku menyanyi untuk dia..

..kami bergerak ke PD, Fatihah & Fayyadh tinggal di rumah dengan adik angkat aku, Zira..yang banyak membantu aku dalam menyediakan persiapan majlis ni..setelah sampai di rumah mak, aku lihat makanan untuk majlis harijadi Farriys telah pun siap diletak di dalam bekas, tinggal angkat masuk kereta saja..itulah dinamakan pengorbanan seorang ibu dan nenek pada anak dan cucunya..

..kami bergerak semula ke Bangi, sampai di bangi..cadangnya nak mengambil sate dan kek Farriys..setelah ambil sate..bergerak ke Secret Recipe untuk mengambil kek..aku hanya tunggu di kereta..hubby tersayang yang pergi ambil..agak lama aku menunggu..kenapa lama sangat pula hubby ambil kek yang telah ditempah seawal seminggu yang lalu..hubby muncul di kereta..dengan wajah yang tidak puas hati dan tangan kosong..

..aku agak terkejut..bila hubby kata kek belum sampai..delivery guy belum tiba lagi..punyalah aku terkejut..waktu yang dijanjikan untuk ambil kek pukul 1..kami tiba di Secret Recipe pukul 2.45 petang, memang buat kami marah la..hubby kata, dia dah cakap dia nak kek tu by 3.30 petang..apa cara sekali pun..kami balik ke rumah dulu..untuk menghidangkan makanan untuk majlis tu..

..setelah siap makanan dihidangkan dengan bantuan mak, zira dan hubby..maka tersedia la makanan di atas meja dan aku bergerak keluar semula ke Secret Recipe..hati agak cuak dan berdebar-debar..takut-takut kek yang dinanti2kan oleh Farriys tak ada lak..macam mana lah..kata hubby kalau tak ada..kenalah pilih mana-mana kek yang ada tu..hati agak kecewa jugalah sebab dah agak lama dirancang nak tempah kek tu untuk harijadi Farriys..dalam hati berkata-kata..adalah hendaknya kek tu..bila tiba di Secret Recipe..tengok di fridge tak kelihatan pun kek Farriys..lepas tu terus, dah cuak punya pasal terus jer tanya pada budak jaga kaunter tu, kek BEN10 anak saya dah ada ke?..jawab budak tu oh kek yang kartun BEN10 tu ya..ada ada..sekejap ya saya bungkuskan..dalam hati terus berkata Alhamdulillah..ada rezeki anak aku..lepas bayar terus masuk kereta..dan balik ke rumah semula..

..Wida & Hairi dah menunggu di tepi Sg.Tangkas untuk menuju ke rumah kami..so, aku cakap follow saja kereta aku..sampai rumah..aku tengok anak-anak aku dah siap mandi dan tukar baju..zira yang bantu siapkan diaorang..tiba masa untuk aku dan hubby pula bersiap..setelah kami bersiap dan turun ke bawah, jam pun menunjukkan dekat pukul 5 petang dah..aku masih menunggu tetamu-tetamu yang dijemput..kali ni aku menjemput adik-beradik dan rakan-rakan di tempat kerja baru aku..

..tak lama lepas tu, tetamu-tetamu pun sampai..dan aku pun beritahu ayah mertua aku, dah boleh mula membaca doa..semasa doa dibaca..macam-macam berlegar dalam kepala aku..teringat semula..masa mengandungkan Farriys dan saat-saat melahirkan dia di Annur, Bangi tu..alhamdulillah Farriys membesar dengan sihat..dan sekarang ni dah berlari pun..dan dah pandai bercakap..

..setelah selesai doa dibaca..hubby ambil kek letak di ‘coffee table’..hakikatnya masa di Secret Recipe tadi,disebabkan cuak punya pasal, aku sendiri pun tak tengok lagi hasil kek yang di tempah tu..bila aku bukakan kotaknya..terdengar la perkataan ‘woooooooowwwwww…bennn 10’..yang pastinya Farriys banyak sepupu lelaki..jadi ramailah peminat-peminat Ben 10 ni kan..

..so ramai-ramai sing the happy birthday song for Farriys..agaknya bila ramai yang nyanyikan dan kuat..itu yang membuatkan Farriys tergamam dan tiba-tiba jadi static..dia tengok semua orang yang nyanyi tu..dan lepas tu tersenyum..lepas tu aku pegang tanya yang kecil comel tu..dan potonglah kek Ben 10 dia tu..kanak-kanak dah menunggu kek tu untuk dipotong..kakak aku telah membantu potongkan kek tu untuk dijamu pada tetamu..

..setelah itu..aku menjemput para tetamu untuk menjamu makanan yang telah terhidang di meja tu, menu pada harijadi Farriys tu adalah mee kari laksa, roti jala & kari ayam, ayam percik, kuih tako, muffin pisang, sate ayam & air buah-buahan campuran..adalah sweets and jelly for kids..

..kami melayan tetamu-tetamu menjamu selera..dan aku berharap agar tetamu kami semua dapat menjamu selera dengan kenyang dan puas hati..bagi pihak kami sekeluarga, kami amat berterima kasih pada semua yang sudi hadir ke majlis harijadi Farriys kali ini..kehadiran kalian amat menggembirakan kami sekeluarga..tetamu-tetamu pulang dekat pukul 7, dan pada malamnya ada kawan hubby datang, dia tak dapat datang petang..tapi yang penting, dia tetap sampai juga..terima kasih banyak-banyak..pada semua tetamu-tetamu yang telah hadir..

..setelah tetamu pulang, tiba masa untuk berkemas pula..aku,hubby, zira..dan anak2 aku..sama-sama mengemas malam tu..setelah selesai, tiba masa acara membuka hadiah..seronok betul Farriys Afiq membuka hadiah..hadiah-hadiah yang dia dapat memang hebat-hebat belaka..menguji kesabaran abang-abangnya..Farriys memang suka bola..dia dapat jersey bola sepasang , bola sepak adidal world cup 2010, dia dapat net & tiang gol bola keranjang dengan bola..masa dia buka hadiah yang dapat bola ni..dengar dia cakap….’’aaaaaaaa…bboollaaaaaaaaa’’..dengan mulut yang ternganga..dia dapat dapat Transformers, coklat, dapat set of trucks..dapat bleckberry..bleckberry ok..bukan blackberry..hehehe..kalau dapat blackberry..ibu dia la yang tolong guna..dan ada dapat angpow juga..

..apa yang Farriys dapat dari ibu & ayah..adalah..jeng jeng jeng..scooter ben10..Farriys memang suka main scooter abang dia..jadi rasanya sesuailah dihadiahkan scooter Ben10 untuk dia..tapi kakak..abang tetap juga menempek meminjam scooter dia..kira ok la tu, beli satu, ramai dapat main..

..setelah habis semua hadiah dibuka..maka tiba masa untuk tidurkan Farriys..dan akibat terlalu penat..malam tu dia terjaga dan nangis beberapa kali..pastinya dia letih sebab dia tak tidur siang on that day..keesokkan harinya..kami menghantar mak aku balik ke PD..banyak hal katanya untuk diselesaikan sebab tu dia minta dihantar balik hari Ahad tu..dan terima kasih banyak-banyak kami ucapkan pada mak aku yang telah banyak berkorban demi menyediakan hidangan untuk majlis harijadi Farriys kali ni..yang telah banyak menggunakan kederat & tenaga untuk majlis ni..terima kasih banyak-banyak sekali lagi , mak..semoga semua ini menjadi kenangan buat kami selama-lamanya..

..pada hari majlis tu, gambar telah diambil oleh kawan aku, wida & hairi..terima kasih banyak-banyak atas jasa you all..dan sekali lagi terima kasih banyak-banyak pada semua yang hadir dan yang telah memberi hadiah pada Farriys Afiq..insya Allah, akan aku tepekkan gambar-gambar kenangan di harijadi Farriys tu..nilah dia scooter yang dia dapat for his birthday...ben10 scooter..

Friday, May 21, 2010

..agak lama tidak dikunjungi..tomorrow Farriys's 2nd birthday..

..sedihnya aku melihat keadaan blog aku ni..disebabkan kesuntukan masa aku dengan tugas harian..membuatkan aku tak berkesempatan utk meninggalkan coretan2 kehidupan aku dan keluarga di sini..

..insyallah..akan aku usahakan juga untuk mencoret setelah..aku kembali ke situasi yang asal..dan dapat meluangkan masa utk berkongsi kenangan2 dalam hidup sehari-hari..aku minta maaf pada pembaca2 blog aku yang setia..menunggu coretan aku dari masa ke semasa..kalian la pembakar semangat aku untuk terus mencoret di sini..

..aku ambil juga kesempatan ni, nak mencoret sebab..esok adalah hari istimewa untuk si comel, Farriys Afiq bin Parizol..tomorrow you gonna be 2 years old, sayang..kalau diimbas kembali..saat2 melahirkan Farriys..jenuh juga aku meneran..disebabkan jarak bersalinkan dia agak jauh dengan abangnya..seakan2 seperti nak melahirkan kali pertama..

..ibu, ayah, kakak, abang & abang chik..sentiasa mendoakan agar Farriys menjadi hamba Allah yang taat, anak yang soleh, insan yang berguna..dan sentiasa peroleh kesihatan yang baik..sebenarnya agak banyak cerita untuk dicoretkan di sini..tapi aku kesuntukan masa kerana persiapan sambutan majlis harijadi Farriys perlu dibuat..

..bukan apa nak buat majlis harijadi ni, agak lama dah kami tak buat sambutan harijadi utk anak2 di rumah..saja nak berkumpul adik-beradik..bukan saja diwaktu raya untuk berkumpulkan..insya Allah, akan dicoretkan di sini nanti..perjalanan sambutan harijadi Farriys yang ke-2 ni..

Saturday, March 06, 2010

..hari konvo zira..adik angkat aku..

..hari ni aku, hubby & si comel Farriys ke UIA..ada konvo di sana..uang konvo ialah adik angkat aku..disebabkan ibu ayah dia tak dapat hadir..jadi kami membuat keputusan akan membawa dia ke konvo dia tu..

..yang paling seronok adalah si comel Farriys..berjalan ke sana sini..dgn tiada halangan..yang amat rajin melayan kerenah dia adalah ayah dia yg tersayang tu..

..ada kejadian yang kelakar berlaku masa di sana..rasa macm nak ketawa sekuat hati tapi disebabkan menjaga tahap kesopanan dan
Kesusilaan..aku tahankan saja ketawa aku..dan pendamkan saja untuk ketawa dikemudian masanya..sebentar lagi akan aku kongsikan bersama apa peristiwa yg amat menggeletekkan hati tu....

Sunday, February 21, 2010

..19hb Februari, 2010 - 10 tahun perkahwinan kami..

..tanggal 19hb Februari, 2010..genaplah usia perkahwinan kami selama 10 tahun..alhamdulillah..syukur ke hadrat ilahi kerana telah memberi keizinan pada kami mengecapi kebahagiaan bersama hingga ke saat ini..

..kami telah meraikan ulangtahun perkahwinan yang ke 10 kali ini..dengan menikmati alam semulajadi kurniaan ilahi berdua bersama..telah kami titipkan gambar-gambar kenangan ketika berdua meraikan ulangtahun perkahwinan kami ini..

..telah disimpan memori meraikan ulangtahun ke 10 ini di sini >>>>
http://picasaweb.google.com/inazol108/Our10thAnniversary19022010# ..

..aku juga telah menyimpan memori meraikan ulangtahun perkahwinan kami bersama ke empat-empat cahaya mata kami..kenangan meraikannya aku paparkan di sini >>>>
http://picasaweb.google.com/inazol108/AkuSayangKalian# ..

..sempena ulangtahun perkahwinan ke 10 ini..suami tersayang telah menghadiahkan sesuatu yang asalnya di dalam perancangan aku untuk digantikan baru tidak lama lagi..inilah yang dinamakan rezeki mendatang..dibawah ini hadiah yang aku dapat sebagai hadiah ulangtahun perkahwinan ke 10 kami..



Thursday, February 18, 2010

..ianya adalah esok hari..

..pertama sekali aku bersyukur ke hadrat ilahi dengan segala nikmat yang dikurniakan dan dilimpahinya ke atas kami..begitu besar rezeki dan nikmat yang diberi olehNya..di kala orang lain menghadapi pelbagai kekurangan..dikala itu Allah memberikan rezeki yang berlimpahan..

..bila diukur..apakah yang dinamakan rezeki itu..kebiasaanya..orang akan melihat kepada wang ringgit..tapi sejak 5 tahun kebelakangan ini..apa yang aku lalui dalam hidup..telah aku pelajari..bahawasanya rezeki yang Allah kurniakan datangnya dengan pelbagai bentuk..mungkin ada masanya kita terlupa, Allah menurunkan rezeki pad a hambanya boleh dikatakan setiap hari ada saja rezeki yang kita perolehi..setelah subuh hari, kita bangkit menunaikan solat subuh..maka itu saja sudah menggambarkan..satu rezeki yang besar telah Allah berikan..kerana Allah telah memberi rezeki untuk kita masih bernyawa dan Dia mahu kita terus mendekatkan diri kepadaNya..

..andai difikir-fikirkan memang tidak disangka usia perkahwinan kami telah mencecah 10 tahun..aku bersyukur ke hadrat ilahi kerana telah memberi rezeki sebesar ini..sememangnya bukanlah mudah untuk mengharungi alam perkahwinan..pelbagai dugaan dan ujian yang dilalui..tetapi itu semua kami jadikan sebagai pedoman dan panduan untuk terus mengharungi kehidupan alam rumahtangga di masa akan datang..

..andainya dibandingkan dengan ibu ayah kami..yang telah mengharungi perkahwinan selama lebih 40 tahun..dan mereka masih bersama bahagia hingga ke hari ini..kami ini hanyalah sedarang ¼ saja yang kami lalui dari mereka..maka yang perlu diketahui, masih banyak lagi onak, ranjau dan duri yang harus diharungi di masa akan datang..segalanya terpulang pada hati dan budi bicara suami & isteri..

..sempena ulangtahun perkahwinan kami yang ke 10 ini yang jatuh pada esok hari 19hb Februari 2010..aku ingin berkongsikan bersama kegembiraan dan kesyukuran aku bersama orang-orang tersayang dan terdekat juga bersama pembaca-pembaca blog setia aku ini..doakanlah agar perkahwinan dan jodoh serta kebahagiaan kami kekal buat selama-selamanya..

..khas buat suami tersayang, tercinta..dirimu adalah yang terindah dalam kehidupanku dan juga anak-anak kita..keluhuran, ketulusan dan keikhlasan hatimu adalah amat membahagiakan hati ini..moga abang akan kekal selamanya dengan apa yang abang ada dihatimu..

..semoga insan-insan dibawah ni akan kekal perkahwinannya dan jodoh berkekalan serta kebahagiaan sentiasa milik mereka..bersama anak-anak tersayang..





Wednesday, February 17, 2010

..ianya lagi 2 hari saja lagi..

..aku menghitung hari..menghitung hari menuju ke tanggal 19hb Februari, 2010..kenapa..sebabnya adalah..ia adalah hari ulangtahun perkahwinan ke 10 kami...tidak sabar rasanya nak sampai ke tanggal tersebut..bila difikirkan, tak sangka sama sekali..perkahwinan kami telah mencecah 10 tahun..

..syukur ke hadrat ilahi..yang memberi keizinan pada perkahwinan kami hingga kekal ke hari ini..aku berdoa pada Mu, ya Allah..agar perkahwinan kami ini kekal selama-lamanya..aku juga bermohon pada Mu..ya Allah..agar kau berkatilah perkahwinan kami dan kau lindungilah perkahwinan kami dari bencana-bencana yang tidak diingin..serta kau lindungilah zuriat-zuriat kami yang kau kurniakan..

..pada saat ini, apa yang mampu ku katakana hanyalah kegembiraan yang terpancar di hati dan diwajah aku..kesyukuran yang ku panjatkan kepadaNya..atas kebahagiaan yang ku kecapi bersama suami dan anak-anak tersayang..tiada lain yang setanding kegembiraan aku ketika ini..selain..kegembiraan hidup bersama seorang lelaki bergelar suami dan mereka yang bergelar cahayamata..

..selagi lagi ku panjatkan kesyukuran pada mu ya Allah di atas kurniaaMu selama 10 tahun perkahwinan kami ini, semoga kau kekalkan kebahagiaan ini bersama aku dan keluargaku..semoga kau lindungin aku dan keluargaku..semoga kami sentiasa berada dilaluan yang benar..aminn..

..apa yang aku hadiahkan pada suami tersayang sempena ulangtahun perkahwinan ke 10 ini adalah..another set of office attire..hehehe..bagi melihat dia sentiasa segak dan tampan ke tempat kerja..hanya Allah yang tahu, detik hati aku ini menanti tanggal 19hb Februari,2010 ini dengan penuh debaran..dimana dan bagaimana kami akan ‘celebrate’ ulangtahun perkahwinan ke 10 kami ini..tungguuu..cerita episode yang akan datang ya..sabar..

..cuti 4 hari..balik kampung..hubby tak sihat..

..inilah yang dinamakan..kita sebagai hambaNya hanya merancang..tapi Dia yang Esa..yang menentukan segalanya..kami rancang sabtu,13hb tu pagi-pagi nak balik kampung..which is kampung aku la kan..yg dah 2 bulan aku tak balik tu..

..tapi dari jumaat tu, aku tengok hubby tak berapa sihat..mengenali dia..memang kalau dia sakit, dia memang tak cakap pun..dia tak mengeluh..selagi dia boleh bertahan..dia akan ta han..selagi dia b oleh bangkit..dia akan bangkit..tapi jumaat malam tu memang dia tak selera nak makan..minum air saja..

..hinggalah ke pagi sabtu..di mana jumaat malam tu pun dia tak boleh tidur menahan kesakitan..kesakitan dia tu adalah di dalam mulut..gusi dia bengkak..biasalah bila bab sakit kat dalam mulut ni..memang tak selera nak makan, tambah lagi nak bergerak2 pun tak larat jadinya..dah macam nak demam pun ya jugak hubby tu..

..pagi sabtu..kemas-kemas barang dimana seperti yang dirancang nak bergerak balik kampung..tapi kelihatan daddy anak-anakku tak bermaya nak bangun..hanya duduk tersandar saja kejap di meja makan,kejap di sofa..dia tak banyak bercakap..dia hanya mampu minum air kosong saja..

..mak di kampung dah call few times ke hp ku..bertanyakan agak-agak jam berapa kami bertolak balik..aku hanya mampu menjawab, tengok keadaan macam mana..sebab menantu dia tak berapa sihat..bunyi hampa saja suara ibuku..bila aku memberikan kata-kata tidak pasti tu..
..boleh dikatakan setiap satu jam, ibu di kampung membuat panggilan ke telefon bimbit ku..hati aku jua rasakan serba salah..ibu tertunggu-tunggu..tapi suami tersayang pula tidak sihat..aku hanya berdoa agar suamiku..cepat sembuh..tapi kita hanya merancang, yang maha Esa yang menentukan..

..memang tak ada rezeki nak pulang awal ke kampung sabtu tu..sepanjang hari suami tersayang tak sihat menahan kesakitan..kesian betul tengok dia..sayu betul rasa hati..jarang dia terlantar sakit macam tu..dah la si kecil Farriys hari tu tak nak langsung dengan aku..nak dengan daddy dia saja..bertambah kesianlah pada suami aku..

..kesudahannya, hingga ke petang..ibu membuat panggilan..ku berikan kata putus..rasanya tak dapat pulang ke kampung pada hari tersebut..memang tak larat langsung hubby nak bergerak ke mana-mana..dia akan rasa bertambah sakit bila bergerak-gerak..maka kalau naik kereta bergoyang-goyang, pastinya bertambah sakit dia rasa..

..maka, sabtu malam tu..aku sediakan dinner untuk anak-anak..setelah makan, aku tidurkan anak-anak..dan hubby hanya tersandar saja di kepala katil..dia tak dapat nak memejamkan matanya akibat dari kesakitan yang ditanggung..pastinya mata aku juga telah mengantuk..tak larat dah nak menahan mata nak temankan dia..

..sesekali ku bukakan juga mata, melihat keadaan hubby..kemudiannya aku lihat..dia dapat melelapkan mata sekejap-sekejap..dalam hati aku..ya Allah, ya tuhanku..kau sembuhkanlah sakit suami aku, sedih betul aku melihat dia menahan kesakitan tu..

..di pagi ahad..setelah bangun dari tidur..aku tengok..dia sedang melayan Farriys..soalan pertama yang aku tanya..sakit sangat lagi ke?..jawapan dia..beransur kurang dah..aduhai lega rasanya dengar jawapan dia tu..lepas tu dia tanya, nak balik kampung tak..aku kata, kalau u larat..nak balik rasanya..oklah, kemas barang, geraklah..jawab dia..dalam hati aku..yahoo..seronoknya..ibu di kampung pasti tertunggu-tunggu kepulangan kami..mak..tunggu..kami akan pulang ni..

..kami gerak dalam pukul 11 pagi..masuk saja highway..keluar dari bangi tu..terus saja jem..aduhai..dah la cuaca panas, jem pulak, hubby tak sihat, bila panas ni bertambah sakit la kesakitan dalam mulut dia tu..aduhai..aku saja ajak borak..tak nak bagi dia layan kesakitan dia tu..memang kesianla tengok keadaan dia..dia gagahkan juga nak balik ke kampung tu..dia tahu mak mertua dia dah tertunggu-tunggu..

..perjalanan yang biasanya sejam..jadi 2 jam setengah..dalam keadaan cuaca panas terik tu..akhirnya sampai juga kami di rumah ibu tersayang..mak dah tahu kami akan sampai..tiba saja dirumah mak, macam-macam telah terhidang di meja makan..aku dan anak-anak makan ikut selera masing-masing tapi kesian sekali lagi..hubby tak dapat nak makan sangat..kesakitan mulut dia tak mengizinkan untuk dia menjamu selera..

..hinggalah ke malam..dia kurang bercakap..sebab tak berapa larat nak bercakap dalam keadaan sakit dalam mulut tu..malam pun dia tidur awal..tidur ala-ala tidur ayam sebenarnya..dia kurang bercakap..mak mertua dia pun perasan..tapi takpa lah y ang penting..dia gagahkan juga bawa isteri dan anak-anak dia pulang ke kampung..thank you very much, sayang..you always understand what I feel..and what inside me..tqvm..

Friday, February 12, 2010

..aduhai inilah nasib badan kalau kekasih hati handle management..

..tiap-tiap hari..kalau tak sms atau call kekasih hati, memang tak sah..kadang-kadang tu sms berkali-kali, tak balas2..kalau sms pun tak balas, maka kalau call tu, memang tak angkat..ada masanya sms, jawapannya ringkas jer..i dalam meeting,sayang,..i ada discussion, honey..

..ada masanya nak tanya perkara-perkara yang ‘urgent’ pun agak susah..sejak setahun kebelakangan nilah rasanya, kekasih hati makin bertambah sendat jadualnya..meeting sana meeting sini, discussion sana, discussion sini..mana taknya..si dia dah banyak terlibat dengan ‘management’..dan kurang dalam job technical..

..mengenali diri kekasih hati..dia memang tak suka cakap hal-hal rumahtangga, hal-hal peribadi, selain dari hal pejabat ..di waktu pejabat..dia akan bagi jawapan ringkas dia..nanti kita discuss kat rumah ya,sweetheart..

..dulu-dulunya sukar untuk aku terima tindakbalas kekasih hati aku tu..tapi setelah…aku fikir-fikirkan, ya memang ada betulnya cara kekasih hati aku tu..hakikat sebenarnya..aku harus hormati kehendak dia dimana dia berada ditempat kerja..mencari nafkah untuk siapa..untuk kami juga..

..yang pastinya..kekasih hati aku..dah banyak perubahan..dulu-dulunya dia tak berapa pandai nak bersikap romantik dan manja..tapi setelah 10 tahun berkahwin ni..dia telah menunjukkan banyak perubahan..dan aku dapat rasakan masa ke semasa semakin disayangi disisi dia..makin kuat rasa sayang antara satu sama lain..Alhamdulillah..semua ini dengan izinNya..semoga ianya berkekalan..

..aku suka sangat lagu ni..tak tahu kenapa..

..lagu ni nyanyian kumpulan Republik, lagu ni lah yang jadi ring tone e71 aku sekarang..

..yang menarik minat aku adalah bahagian dia yang liriknya : “Aku hanya ingin kau tahu,Besarnya cintaku,tingginya khayalku bersamamu”..

..kat bawah ni..aku tepekkan lirik lagu kesukaan aku buat masa ini..siapa-siapa yang rajin bolehlah cari lagu ni dan dengar melodi dan liriknya..memang menyentuh jiwa dan perasaaan..(adakah aku jiwang..hehe, tak kisahlah..asalkan aku bahagia..)

Republik – Hanya Ingin Kau Tahu

Ku telah miliki
Rasa indahnya perihku
Rasa hancurnya harapku
Kau lepas cintaku

Rasakan abadi
Sekalipun kau mengerti
Sekalipun kau pahami
Ku pikir ku salah mengertimu

Aku hanya ingin kau tahu

Besarnya cintaku
Tingginya khayalku bersamamu
Tuk lalui waktu yang tersisa kini

Di setiap hariku

Di sisa akhir nafas hidupku
ow wooo wo wo wo

Walaupun semua hanya ada dalam mimpiku

Hanya ada dalam anganku
Melewati hidup

Rasakan abadi

Sekalipun kau mengerti
Sekalipun kau pahami
Ku pikir ku salah mengertimu

Aku hanya ingin kau tahu

Besarnya cintaku
Tingginya khayalku bersamamu
Tuk lalui waktu yang tersisa kini

Di setiap hariku

Di sisa akhir nafas hidupku
Aku hanya ingin kau tahu
Besarnya cintaku
Tingginya khayalku bersamamu

Tuk lalui waktu yang tersisa kini

Di setiap hariku

Di sisa akhir nafas hidupku
ow wooo wo wo wo wo wo wo wo wo

Thursday, February 11, 2010

..i’m counting down..counting down to the date 19th…

..dalam pejam celik pejam celik..dah 10 tahun usia perkahwinan kami..aku bersyukur ke hadrat ilahi kerana telah memberikan keizinan usia perkahwinan kami mencecah 10 tahun pada tanggal 19hb ni, dan aku juga b erdoa agar jodoh ini berkekalan buat selama-lamanya..

..setiap perjalanan liku-liku perkahwinan selama 10 tahun ini..banyak kenangan-kenangan yang amat berharga pada kami..begitu berharga sekali liku-liku perjalanan perkahwinan kami..kami harungi setiap onak dan duri bersama..tidak pernah kami membiarkan salah seorang hadapi onak dan duri sendirian..segalanya kami hadapi bersama..susah atau senang..tetap kami harungi bersama..

..bila disingkap semula perkahwinan kami selama 10 tahun ini..aku akui aku amat bahagia bersama seorang lelaki yang Parizol bin Amran..aku merasakan dia seorang yang amat istimewa dalam hidup aku, aku dapat merasakan aku adalah seorang yang istimewa dalam diri dia..dan dia adalah seorang yang amat istimewa pada anak-anak kami..

..bila aku ‘flash back’ 10 tahun yang lalu..siapakah diri aku pada seorang lelaki bernama Parizol Bin Amran..hanyalah seorang kawan biasa..tiada apa-apa ikatan yang istimewa..tapi dengan izin Allah s.w.t. sekarang kami adalah sepasang suami isteri dan mempunyai 4 orang cahaya mata yang menyinari perkahwinan kami..

..aku bersyukur ke hadrat ilahi kerana telah mengurniakan seorang suami yang cukup baik dan memahami..tiada yang indah selain dari mengharungi arus kehidupan ini bersama suami yang mithali dan ayah yang mithali pada anak-anak aku..

..hanya kadang terfikir adakah selama 10 tahun ini..adakah aku seorang isteri mithali, isteri yang baik pada suamiku, ibu mithali pada anak-anakku..hanya dia,suamiku saja yang dapat menjawab persoalan itu..insyaAllah, akan aku terus berusaha untuk menjadi seorang isteri yang lebih baik untuk suamiku, seorang ibu yang lebih baik untuk anak-anak kami..dan juga seorang anak yang lebih baik untuk ibuku..

..bila diimbas kembali, saat kami dinikahkan..hati ini amat gembira sekali..dan saat doktor khabarkan aku mengandung anak pertama kami..tidak terkata betapa bahagianya rasa pada saat itu..dan tahun demi tahun..Allah mengurniakan lebih banyak rezeki..bertambahnya cahaya mata kami..memiliki rumah sendiri..macam-macam lagi rezeki yang Allah kurniakan..maka dengan itu hanya ucapan kesyukuran saja yang perlu diingat untuk dipanjatkan pada Allah s.w.t..mendekatkan lagi diri padaNya..untuk menyampaikan tanda kesyukuran padaNya..

..semoga jodoh dan perkahwinan kami ini berkekalan selama-lamanya..semoga Allah sentiasa melindungi suami dan anak-anakku walau dimana mereka berada..semoga kami sekeluarga sentiasa diberkati oleh Allah s.w.t..

..ketensionan berlaku semalam..

..aduhai kenapalah semalam..baru aku cakap pasal keistimewaan kehidupan sehari-hari kelmarin..tapi semalam dah jadi merudum kehidupan ku..tapi aku kena juga berbalik pada prinsip aku..bahawasanya setiap hari tu ada keistimewaannya yang kita lalui..

..bila hadapi saat-saat begitu..aku selalu mengingatkan diri..banyak-banyakkanlah berdoa..semoga Allah permudahkan segala urusan..hanya dengan izin Allah s.w.t sajalah yang dapat membantu aku menghadapi situasi ini dengan lebih tabah..

Tuesday, February 09, 2010

..apa yang istimewanya dalam kehidupan kita sehari-hari..

..ada kalanya kita rasa begitu seronok pada satu-satu hari tu, ada kalanya pula kita rasa begitu tidak seronok pada hari-hari yang lain..maka itulah yang dinamakan keistimewaan dalam kehidupan kita sehari-hari yang dilalui itu..

..mengapa aku mengatakan ia adalah istimewa sebab, hari-hari yang dilalui itu boleh dikatakan tidak sama keadaannya jika dibandingkan hari-hari tersebut..ada masanya satu hari tu begitu memuaskan hati kita dengan apa yang kita lalui,hadapi & selesaikan..tapi ada masanya satu hari tu begitu membosankan kita atas sebab apa yang kita harus hadapi juga, apa yang telah dan patut kita lakukan..

..apabila dikatakan istimewanya kehidupan kita ia adalah kerana, setiap hari yang kita lalui tu dapat memberi banyak pengajaran,panduan untuk menempuhi kehidupan yang akan datang..ada masanya memberi kita kematangan apabila kita menghadapi sesuatu keadaan yang amat merumitkan..ada masanya kita belajar erti lebih mengenali seseorang dan membawa kepada suatu perhubungan, persahabatan yang baik..


..semua orang ada kenangan masing-masing dengan kehidupan sehari-hari..rasanya tidak salah kalau kita jadikan kenangan manis dan kenangan pahit itu adalah suatu keistimewaan dalam kehidupan kita juga..sebab selalunya kenangan manis dan pahit itulah yang diingat selalu dan segar di ingatan manusia..maka dengan itu, begitu istimewanya kenangan-kenangan yang kita lalui itu..


..kita juga boleh membuat pilihan lain, iaitu menganggap kenangan-kenangan pahit terutamanya adalah suatu beban pada fikiran kita, tetapi kita juga boleh membuat pilihan kenangan-kenangan pahit itu adalah suatu perkara yang positif dalam menempuhi kehidupan akan datang, di mana jadikan ia sebagai garis panduan bila menghadapi situasi yang sama semula..

..apabila kita mengatakan begitu istimewaanya kehidupan kita sehari-hari, maka secara tidak langsung kita akan menghargai kehidupan kita bersama keluarga, menghargai diri kita dan juga kita menghargai orang-orang disekeliling kita..dunia yang kita diami ini hanyalah pinjaman, adalah lebih baik kita letakkan dunia yang kita diami ini, apa yang kita lalui adalah amat istimewa buat diri kita dan keluarga..lebih lagi apabila kita kehilangan selama-lamanya ahli keluarga, sahabat handai, orang-orang disayangi..

..maka apabila kita telah meletakkan kehidupan yang kita lalui sehari-hari itu adalah suatu keistimewaan dalam hidup, bila kita menghadapi kehilangan mereka..maka kita akan rasa ada keistimewaannya kehidupan kita semasa hayat mereka masih dikandung badan ketika bersama kita..
..apabila kita menghadapi suatu masalah dalam kehidupan kita, ia juga dikategorikan suatu keistimewaan yang hadir dalam kehidupan kita..ada kemungkinan masalah yang kita hadapi itu membawa suatu yang lebih baik di masa akan datang, membawa suatu rahmat buat diri kita, apabila suatu perkara membawa kebaikan, rahmat pada diri kita..maka itulah dia keistmewaannya masalah yang mendatang dalam hidup kita..dengan syarat, kita melihat dari sudut yang positif..

..kenapa secara tiba-tiba aku terfikir tentang apa yang istimewa dalam kehidupan ini..segalanya adalah kerana aku terfikir apa yang istimewa sepanjang perkahwinan aku yang akan mencecah 10 tahun ini pada tanggal 19 Februari 2010..kami akan menyambut ulangtahun perkahwinan yang ke 10 pada 19 Februari ini, apa yang terlintas difikiran aku adalah..setiap saat-saat yang aku dan k ami lalui sepanjang 10 tahun ini adalah amat istimewa dan keistimewaan yang ada pada setiap hari itu memberi seribu satu kenangan yang amat berharga buat kami..malah setiap keistimewaan itu membawa lebih banyak kebahagiaan pada kami sekeluarga..


..aku mengajar diri aku agar tidak menganggap kehidupan yang telah dilalui dan akan dilalui adalah suatu beban..tidak sekali-kali akan dianggap beban..malah aku mengajar diri ini, setiap yang berlalu dan akan mendatang adalah suatu keistimewaan buat diri ini dan keluarga tersayang..mereka yang telah bersama-sama merasai keistimewaan selama perkahwinan kami yang mencecah 10 tahun ini adalah mereka yang dipaparkan wajah-wajahnya dibawah ini..
..aku berdoa agar kegembiraan kami berpanjangan dan sentiasa diberkati Allah s.w.t kerana semuanya tidak akan terjadi tidak akan hadir tanpa izin Allah s.w.t..segala yang baik semua adalah kurniaan dari Allah s.w.t..

Monday, February 08, 2010

..makcik ku buat umrah lagi..aku bila lagi ni..

..tadi mak call beritahu yang makcik aku dah nak bertolak dah mengerjakan umrah..buat kali ke berapanya aku pun tak tahulah..murah rezeki makcik aku tu..dah beberapa kali mengerjakan haji dan umrah..apa yang aku terfikir adalah bila pula rezeki aku akan tiba untuk aku dan suami pula mengerjakan umrah dan haji..

..tapi bercakap pasal suami aku, dia dah pun mengerjakan umrah dan haji..maka kesimpulannya..aku nilah..diri aku ni bila pula lagi la peluang datang untuk aku mengerjakan umrah dan haji..memang teringin sangat-sangat..aku nak ke sana..tapi tanggungjawab aku di sini perlu diselesaikan dulu..syaratnya apabila mampu seseorang umat Islam itu mengerjakan ibadah umrah dan haji, maka dapatla dia mengerjakan dengan sempurna..

..insyaAllah..dengan izin Allah, suatu hari nanti adalah rezeki nanti tu, Cuma tak tahu cepat atau lambat saja..memang aku sentiasa berdoa ke hadratnya aku aku dimurahkan rezeki dapat kiranya mengerjakan umrah dan haji..untuk melengkapkan rukun islam sebagai seorang umat Islam..

..pada pendapat aku, setiap yang telah Allah lorongkan pastinya..ada sebab musabab..dan setiap yang Allah tentukan pastinya ada hikmah disebaliknya..Allah lebih mengetahui yang terbaik untuk hambanya..andai tiba masa kami nanti, dapatlah kami menunaikan ibadah tersebut..insyaAllah..

..kisah tilam baru dan hawa dingin baru..

..alkisah..si comel Farriys dapat tilam,comforter,cadar,sarung bantal baru..setelah beberapa kali aku perhatikan Farriys dah tak selesa tidur di playpan dia..selalu saja dia keluar melangkah dari playpan dia ke katil kami..dan aku fikirkan itu adalah amat bahaya untuk si comel Farriys tu..

..akhirnya daddy dia decided nak belikan tilam baru, dan memandangkan sekarang tengah sale untuk Chinese new y ear, aku tambahkan cadar baru 2 set, comforter baru, sarung bantal baru 3 set khas untuk si comel Farriys Afiq..


..bila si comel Farriys rasmikan semua2 yang baru utk dia tu..kegembiraan terserlah la pada wajah dia tu..macam tau2 saja kami belikan barang baru utk dia..teramatlah suka bergolek-golek atas tilam baru dia tu..kebetulan akemi pun ada sale..dapatlah si comel merasa comforter,cadar,sarung bantal akemi..rezekimu la wahai Farriys Afiq..


..alkisah..abang-abang Farriys mendapat hawa dingin baru di bilik mereka..fikir sekian lamanya la ibu dan ayah ni nak melabur pada hawa dingin baru tu..patutkah ambil yang inverter atau tidak..akhirnya daddy dia kata..nak ambil yang inverter untuk bilik boys tu..betapa seronoknya dapat hawa dingin baru hinggakan nak tidur dah pukul 6 petang..sungguh m emeranjatkan aku betul..kalau tidak selagi tak pukul 9, disuruh tidur..tak adalah diaorang tu masuk tidur..ok jugakan..ada hawa dingin baru, tak susah-susah nak bising suruh tidur..dengan sendirinya masuk tidur..alhamdulillah..lega rasa..

..ni candit si comel Farriys masa gi beli tilam,comforter,cadar,sarung bantal baru..hensem tak..
..nilah tilam baru Farriys bersama comforter,cadarnya..

..sidia memakai hadiah harijadinya ke kerja hari ni..

..seperti yang dah sedia maklum, bila hari isnin jer, jalan jem teruk sangat..dah keluar begitu awal pagi pun pasti hadapi juga jem yang teruk tu..sabar sajalah, apa boleh buat, dah usaha dah tapi kena juga hadapi jem dan membuatkan aku sampai lewat sikit ke tempat kerja..

..dalam menghadapi jem tu, mata melihat ke sini ke sana, tiba-tiba terlihat mamat yang duduk sebelah aku tu, eh kenapa mamat ni nampak segak semacam saja hari ni..bila aku perhatikan betul-betul..apa kelainannya pada dia hari ni..ooh..rupanya, hari ni dia memakai kemeja, seluar, tali leher baru yang aku hadiahkan sempena harijadi dia tahun ni..

..aku tak lah bersuara pada dia, tapi di dalam hati..uishh..handsome..nya laki aku hari ni, ada rasa risau kat hati lak..hehe..kot2 mana la tau ada yang tersangkut hati, mata pada dia..nanti aku juga yang susahkan..betul tak..betul..betul..betul..kata upin ipin..

..untuk menghilangkan bosan dalam kereta menadah jem yang amat teruk tu..apa lagi aku memulakan aktiviti kesukaan aku lah kan..apa lagi kalau tak shoot photo..shoot sana shoot sini..dan hasilnya kat bawah ni..hehe..sempat merakamkan sidia dengan kacaknya memakai kemeja,seluar,tali leher baru..(dalam erti kata lain, orang yang hadiahkan tu yang terlebih gembira lak)..abaikan lah..gambar aku yang sememeh tu ya..kebosanan di dalam kereta..buat aku jadi sememeh gitu..hehe..

..dikesempatan ni..masih tak terlambat untuk aku ucapkan “Selamat Ulangtahun yang ke 39, sayang”..I will always love you..forever and ever..

..kisah harijadi suami tercinta..

..Jumaat lepas, 5hb Februari 2010..genaplah 39 tahun umur suami aku yang tercinta..umur 30an yang terakhir..dan maka lepas ini..bermulalah arena macamorang kata apa..Man life start at 40..yela tu.takda maknanya semua tu..

..tapi kesiannya, jumaat lepas aku tak berapa sihat..jadi nak celebrate sakan-sakan pun tak dapat..aku tak larat rasanya nak bergerak jauh-jauh..so, kesimpulannya..aku cakap pada hubby, kita having lunch together sajalah..and knowing my lovely husband, dia lebih mementingkan kesihatan aku dari harijadinya..tak ada masalah pada dia semua tu..dia agree saja, dengan keputusan aku tu..

..so we had lunch together at Nando’s, selepas lunch..cuba teka apakah yang terjadi..orang lain punya harijadi..orang lain yang dapat hadiah, memang kelakar la pula jadinya..di harijadi dia, aku dihadiahkan perfume baru dan sandal baru..huhu..hati ini amat gembira..siapa tak gembirakan kalau orang tersayang hadiahkan apa pun pada kita..betul tak..

..ok, cerita pasal birthday celebration daddy dengan anak-anaknya pula..sebelah malamnya selepas maghrib, aku tanyakan anak-anak nak makan apa..sempena birthday daddy dia..anak-anak aku jawab, tak kisah ibu..makan apa pun ok saja..itulah yang satu aku paling suka anak-anak aku tu, ke mana kami bawa, tak akan membantah..lepas tu, aku decided makan sate kajang, semua orang setuju..so, kami celebrate birthday daddy di sate kajang yang mana agak lama juga la kami tak ke situ..

..tapi gambar aku shoot tak banyak disebabkan aku just guna camera hp aku saja..camera aku bateri dah spoil pula..so..nanti tataplah detik-detik kenangan di harijadi sidia yang amat aku sayang..




Thursday, February 04, 2010

..hadiah buat suami tercinta..sempena harijadinya..

..esok tanggal 5.2.2010 adalah hari ulangtahun hubby yang ke 39..semestinya tak sempat nak belikan hadiah kalau hari bekerja ni, jadi aku dah beli masa cuti hari wilayah hari tu..aku nak ambil kesempatan ni, nak ucapkan ‘Selamat Hari Ulangtahun Yang ke 39, sayang’ & semoga dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki, segala ibadat diberkati Allah s.w.t..menjadi suami mithali, ayah mithali dan anak yang soleh terhadap kedua orang tua..

..agak lama memikirkan apa yang nak dihadiahkan pada suami tercinta..dan akhirnya rasa nak hadiahkan sesuatu yang boleh dipakai hari-hari dan bila dia memakainya teringat akan isteri dia yang seorang tu..akhirnya, setelah difikirkan semasak-masaknya, memang amat berbaloi aku membuat keputusan menghadiahkan kemeja kerja 2 helai, seluar 2 helai & tali leher 2 helai..kedai yang bernama G2000 yang menjadi pilihan hati dia selama ni adalah kedai yang bertuahlah yang mendapat hasil pembelian hadiah dari aku tu..

..tak sabar rasanya nak tengok dia pakai kemeja,seluar,tali leher baru tu..memang dari dulu lagi aku suka dia pakai kemeja cutting slim fit..nampak segak..berbanding dengan kemeja yang loose fit, Nampak macam dia pakai baju pinjam pun ada gak..agak lama jugalah dia tak membeli tali leher baru, katanya masih elok lagi yang dalam simpanan dia..tapi aku inginkan satu kelainan pada dia..sebabnya tali leher yang aku hadiahkan tu ada printed design, disbandingkan yang dia ada tu hanya plain colour tie..

..nanti esok, akan aku snapkan gambar hadiah2 dia tu..dan tepekkan di sini..buat kenang-kenangan harijadi dia sebelum mencecah umur 40 tahun di tahun akan datang..semoga Allah sentiasa melindungi suami yang tersayang walau dimana jua dia berada..semoga dia sentiasa kekal dengan sikap seorang suami dan ayah yang amat penyayang dan bertanggungjawab..insyaAllah..

..again, happy 39th birthday khas buat suami tersayang, Haji Parizol Haji Amran..perkhawinan selama 10 tahun ni amat membahagiakan bersama mu..dalam apa jua keadaan yang kita hadapi dan lalui bersama anak-anak tersayang..

Tuesday, February 02, 2010

..Fatihah with her piano class..

..aku nak kongsikan bersama kegembiraan hati melihat Fatihah yang amat gembira pergi ke kelas piano dia..kebiasaannya, hujung minggu dia selalu lambat bangun..dan Ahad baru ni dia telah membuat satu kejutan yang memeranjatkan kami..

..Hari Sabtu, aku dah berpesan pada Fatihah, kena bangun awal esok tau, kakak..nak pergi kelas piano..then dia hanya menjawab, ok Ibu..biasa saja ‘respon’ dia..yang risau adalah aku sebab takut dia bangun lambat, dan lambat ke kelas piano..rugi kalau lambat masuk..


..Pagi Ahad, aku belum lagi keluar dari bilik..aku tak dengar apa-apa bunyi di luar bilik atau di bawah..kebiasaannya, kami pasti dengar suara riuh-rendah anak-anak tengok tv di pagi Ahad, lepas tu aku minta hubby jenguk anak-anak..hubby pun cakap, kenapa sunyi saja..dia pun pergilah menjenguk anak-anak kesayangan kami..
..di bilik boys, kelihatan Fayyadh & Fakhriy masih tidur..wah..satu kejutan ni, biasanya pagi-pagi Ahad dah buka tv..lepas tu, jenguk ke bawah pula, eh..satu lagi kejutan kata hubby..Fatihah dah siap mandi dan dah siap berbaju cantik..begitu bersemangat kata daddy dia nak ke kelas piano..selalunya Ahad hari yang lambat dia mandi, tapi pagi tu..dia dah siap segalanya, tinggal nak bergerak ke kelas saja lagi..

..lepas tu, daddy dia kata..very good kakak, tak perlu suruh-suruh..dah siap dah nak ke kelas..satu perubahan yang ketara..yang disebabkan oleh minat dia untuk ke kelas piano..Alhamdulillah, Allah telah beri petunjuk apa yang Fatihah minat dan membawa perubahan pada dia..satu perubahan yang positif dan kesimpulannya, daddy dan mummy kenalah bersedia dengan budget $$$ untuk membeli piano untuk Fatihah sebab pada kelas pertama, dia dah boleh ingat code pada jari-jari yang mana..dan di rumah, dia bermain-main dengan jari di atas angin..ala-ala menekan piano..insyaAllah..ada rezeki, dapatlah Fatihah miliki sebuah piano..

..hubby dengan spec barunya..

..setelah sekian lama, aku menyuarakan tentang pandangan yang kabur hubby aku tu..dan dah banyak kali jugalah aku cadangkan dia memakai cermin mata..seperti isterinya ini kan..masa ke semasa..dia tak mahu memakai cermin mata dan menolak untuk membuat cermin mata..tapi setelah aku pujuk sebab dia dah sampai ke tahap susah nak membaca..

..akhirnya, dia bersetuju untuk pergi ke kedai cermin mata, dan membuat cermin mata..kerabunan dia tak seperti aku..aku rabun jauh, tapi dia rabun dekat atau lebih dikenali rabun yang berlaku pada mereka yang sukar membaca dalam jarak dekat..bila didalam kategori dia ni..jadi kenalah buat cermin mata yang dinamakan bi-focus atau multi-focus..bermaksud cermin mata yang ada 2 fungsi untuk pandangan biasa dan untuk pandangan dekat..

..agak mahal juga cermin mata hubby aku ni..tapi mengenangkan kekaburan dia membaca itu, jadi tutup mata sebelah bayar sajalah harganya yang lebih sebelah tangan itu..bila dah siap cermin mata dia, kami pergi ambil dan bila dia pakai, wah..boleh tahan juga kacak hubby aku bila dah pakai spec tu..hehe..sapa lagi nak pujikan, sayang selain isteri sendiri..boleh la di tatap wajahnya ber’spec’ kat bawah ni..


..jalan2 dengan anak2 tersayang..

..memandangkan hari Isnin hingga Jumaat adalah waktu yang padat bagi kami..jadi hari sabtu adalah waktu paling sesuai bawa anak-anak berjalan memandangkan ahad pula, jadual mereka penuh dengan extra skill class..weekend baru ni kami bawa anak-anak ke Alamanda saja, since dah agak lama tak ke Alamanda..

..mereka diberi peluang untuk memilih sendiri menu makanan apa nak makan..berbeza-beza permintaannya..ayah kesayangan turutkan saja kehendak anak-anak kecil itu..tapi setelah dibeli mengikut menu yang diminta, tiba-tiba Fayyadh & Fakhriy minta menu lain pula..aduhai nak marah pun ada tapi mengenangkan mereka nak makan..again ayah kesayangan pun pergi la juga beli..

..lepas dah habis makan tu, ada menu tambahan pula..minta waffle+ice cream..and again daddy turutkan juga, beli waffle tu..dan pastinya bila beli makanan, anak-anak kami tak akan membazir, pastinya makanan yang dibeli habis dimakan..yang paling memeranjatkan adalah kebiasaannya mereka nak orange juice atau ice milo..aku beli orange juice 2 jumbo mug lagi..dan beli 1 gelas teh tarik untuk diri sendiri..masa aku pergi beli popiah..bila balik ke meja makan, aku tengok mereka tak minum orange juice tu tapi mereka minum dah nak hampir habis teh tarik aku..aduhai, kenapa hari tu begitu berbeza sekali citarasa anak-anak kami..bukan seorang saja yang minum teh tarik tu tapi ketiga-tiga Fatihah,Fayyadh,Fakhriy minum teh tarik ku..kesimpulannya orange juice tu tak berminum..makan aku dan daddy dia la yang menghabiskannya..

..inilah dikatakan..citarasa manusia tidak semestinya sentiasa sama saja..ada masanya inginkan kelainan atau ingin mencuba sesuatu yang baru..

Thursday, January 28, 2010

..kisah Farriys tarik seluar orang..

..Farriys ada seorang cikgu..yang dia sangat sayang..Farriys sayang cikgu tu sebab cikgu jaga dia kat taska..tapi cikgu tu sekarang dah berhenti dari taska tu..so, kadang-kadang cikgu tu datang rumah aku sebab nak jumpa Farriys

..minggu ni cikgu tu ada kat rumah aku..jaga Farriys..semalam cikgu tu cerita satu benda yang mula-mula dengar terkejut dan risau..tapi kemudiannya..memang ketawa besarlah dibuatnya..cikgu kata..dia baringkan Farriys kat katil..lepas tu tepuk-tepuk..tapi Farriys tak nak tidur gak..lepas tu cikgu baringlah atas katil tu..Farriys belakang cikgu..

..cikgu tak sihat sangat semalam..jadi baringlah..Farriys pun baring sajalah atas katil tu..cikgu membelakangi Farriys..lepas tu tiba-tiba Farriys tarik seluar cikgu dari belakang..terkejut aku dengar..Farriys tarik seluar cikgu tu..bahaya ni..lepas tu cikgu kata..Farriys cakap sesuatu..aku kata apa dia cakap..cakaplah cepat..dengan nada kerisauan aku tu..cikgu kata..Farriys cakappppp…”YAK”..aduhai anak ibu Farriys, cerdik sungguhlah kamu..apa yang dia buat tu..adalah apa yang kami buat pada dia..tarik belakang seluar dia ..tengok diaper dia..yak ke tak..kalau yak..then kami kata..haa..yakk..so, Farriys pun buat benda yang sama pada cikgu dia tu..punyalah..ketawa besar aku mendengarnya..

..kesimpulannya..adalah amat bahaya kalau buat sesuatu yang tidak sopan di depan Farriys..sebab nanti tak pasal-pasal dia akan buat perkara yang sama pada orang lain..satu lagi kesimpulan..bahawasanya Farriys seorang “fast learner”..kena jaga-jaga juga tu..sebab dia tak dapat bezakan baik..buruk..alahai anak ibu Farriys uiiii…

..aku menempah blazer..dan seluar baru..

..dah agak lama juga..husband tersayang suruh tempah blazer untuk aku..tapi aku saja tundakan..sebab pada aku, mahal sangat..buat apa mahal-mahal sangat..macam tak berbaloi saja..lepas tu baru-baru ni husband dapat peruntukan untuk buat blazer dia..dia offer buat blazer aku..dia kata dia dah ada 4 blazer masih elok..nak buat apa banyak2..dia kata..gila kuasa blazer ke apa..lepas tu setelah difikir-fikirkan..ok juga kalau aku buat blazer sebab kat ofis pun memang sejuk..sampai menusuk ke tulang sejuknya..

..lepas tu, aku cuba survey-survey kat mana nak tempah blazer..ricky2 pada kawan ofis yang sama duduk bangi..so, keputusannya aku pergi ke seksyen 9, bangi..kedai tu nama Tum Tailor..aku gi tanya-tanya harga..dan kualiti material dia..lepas tu, hubby kata ambil yang sepasang blazer dengan seluar, dengan harga rm1200..ya Allah..dalam hati aku..kalau beli gelang lagi berbaloi..betul tak..betul kan..kan..kan..

..lepas tu bincang-bincang punya bincang..aku tawar menawar..tailor tu kata blazer saja rm950..seluar 2 dapatlah rm300..aku tawar-menawar lagi..lepas tu aku kata kita bulatkan 1 blazer, 2 seluar rm1000..ok tak..dia kata..ikut material lah..then dia tunjuk.material yang ikut budget aku tu..aku tengok cantik gak material dia..lepas tu dapat 2 seluar lagi..lepas tu,aku setuju..tailor tu kata lagi 4 hari datang..buat fitting..ok..bayar deposit rm200 jer..lepas tu balik ke rumah..

..dari situasi pemilihan blazer tu, dapat aku membuat kesimpulan..kalau perempuan biar murah sikit tapi dapat banyak sikit helaian..tapi kalau lelaki..mahal sikit dapat kurang helaian..tapi material lagi bagus..tak apa..ok saja pada orang lelaki..orang perempuan suka tukar-tukar tak macam orang lelaki..so, sabtu ni pergi fitting lah nampaknya aku kat Tum Tailor Bangi tu..

..ke sekolah dengan stoking sebelah saja..aduhai Fakhriy Ariq..

..aduhai..rasanya dah jadi pengajaran bila Fatihah tertinggal kasut hitam tapi ada lagi insiden lain yang sedih dibuatnya..mungkin tak cukup dengan prihatin bila menyediakan perkakasan anak-anak tapi haruslah memastikan mereka telah pun lengkap memakainya..again its about my lovely Fakhriy Ariq story dengan keperluan ke sekolahnya..

..pagi semalam, aku telah bagi Fakhriy sepasang stoking baru untuk dia pakai ke sekolah..setelah mencapai stoking baru tu, dia masuk ke kereta, dan ingin pakai stoking dan kasut di dalam kereta..aku memang yakin yang aku dah bagi dia sepasang stoking..macam biasa masa balik kerja semalam..aku tak tengok pun stoking dan kasut dia..aku dan hubby hanya kemaskan beg sekolah dan beg transit anak-anak..
..tapi pagi ini, aku ternampak kasut sekolah Fakhriy hanya ada sebelah stoking saja..aku agak tercicir dekat rak kasut..lepas dicari-cari tak jumpa pula, jadi aku tanya pada Fakhriy..mana stoking abang chik lagi sebelah..lepas tu dia kata, masa nak pergi sekolah agama semalam abg chik Nampak ada satu sahaja..lepas tu aku terkejut, dan tanya dia, habis tu, abg chik pergi sekolah agama, sekolah kebangsaan dengan stoking sebelah saja ke?..Ya Allah, denganjawapan selamba saja dia kata, ya, ibu..abg chik pakai stoking sebelah saja..aduhaiiiii, anak ibu sayang..kenapa masa dalam kereta tak cakap dengan ibu..dan aku memang pasti aku bagi dia sepasang pagi semalam..daddy dia sambung..mana ada orang pergi sekolah p akai stoking sebelah,abang chik..

..Fakhriy diam saja..sakit kepala aku dengar..kami menjadi musykil mana perginya sebelah lagi stoking..kami memikirkan masa pagisemalam beli kuih di gerai sebelum ke transit..dia dah pakai stoking dan kasut..bermakna masa tu dia memang pakai sebelah sajalah stoking..aduhaiiiiiiii..anak aku..pendapat aku, mungkin dia duduk di baris ketiga kereta..gelap sedikit dia tak jumpa stoking lagi sebelah, dan ada perasaan takut nak bercakap dengan ibunya..jadi dia buat keputusan pakai sajalah sebelah stoking tu ke sekolah..

..teramat sedihnya aku bila memikirkan keadaan dia ke sekolah dengan hanya sebelah stoking saja..again, it is my fault..dah pastikan ada stoking tu tapi tidak pastikan dia dah memakai kedua-dua belah stoking dia..masa nak turunkan anak-anak pagi tadi di transit..hubby cuba cari di barisan ketiga kereta..memang sah..ada lagi sebelah stoking dengan barisan ketiga tu..stoking baru lagi sebelah tu..itulah dia kadang-kadang manusia dah rasa cukup sempurna dan lengkap..tapi masih ada lagi perkara yang terlepas pandang..contohnya apa yang aku alami inilah..rasa macam dah lengkap keperluan anak-anak aku tapi ada yang terlepas pandang..iaitu memastikan mereka telah memakai keperluan dengan lengkap..

..kesian Fatihah, pakai kasut sekolah putih..

..hari rabu adalah hari ko-kurikulum..so murid tahap 2 kena pakai pakaian beruniform yang lengkap ke sekolah..jadi Fatihah adalah insan yang dikehendaki memakainya pada hari ni..pagi tadi setelah dia lengkap berpakaian uniform pengakap dia..so, aku pun puas hati..lah..tengok dia dah siap dengan uniform dia..

..then,semua orang dah masuk kereta..hubby pun make move..sampai di depan ukm, tiba-tiba Fatihah Tanya, ibu..hari ni hari rabu kan..pakai pengakap kan..ya, betul la tu aku jawab..kakak memang pakai baju pengakap kan..then, Fatihah cakap, kena pakai kasut putih ke kasut hitam ibu..alamak, kena pakai kasut hitam la..kenapa, aku tanya..kakak tersalah bawa kasut la, kakak bawa kasut putih..aduhai kakak sayang..macam mana boleh silap kataku..kakak lupa ke hari ni hari rabu, and then kakak pakai baju pengakap kan, kenalah pakai kasut hitam..

..Fatihah diam saja, tidak memberi apa-apa tindakbalas, hanya diteruskannya memakai kasut putih yagn dibawanya, agaknya dalam hati dia dari tak berkasut langsung, pakai yang putih pun tak apalah..tapi aku tak salahkan Fatihah semata-mata..aku menyalahkan diri aku juga..tidak menjadi seorang ibu yang prihatin terhadap keadaan anak-anak..aku hanya memberi kata-kata positif saja pada Fatihah, tak apalah kakak, kalau cikgu Tanya..cakap saya tersilap cikgu..memang saya tahu sepatutnya pakai kasut hitam..saya minta maaf, cikgu..begitu sajalah yang aku mampu berikan kata-kata semangat pada dia agar dia tak rasa kecewa nak ke sekolah..

..pengajaran buat aku ialah agar lebih peka dan prihatin terhadap keperluan anak-anak, bukan apa kadang terlambat bangun, dah jadi kelam kabut..adalah yang tertinggal & terlupa jadinya..hanya satu yagn terdetik di hati aku..syukur ke hadrat ilahi yang sikit pun Fatihah tidak merungut atau merengek bila kasut hitam tak dibawa..dengan tidak banyak soal disarungnya saja kasut putihnya..agaknya dalam hati dia pun rasa bersalah sebab Fatihah jenis seorang yang tahu apa keperluan yang diminta cikgu untuk dibawa ke sekolah..jarang sekali dia lupa apa yang dipesan cikgu..mungkin ini petanda untuk ibu Fatihah agar lebih bersedia untuk perkakasan anak-anak..almaklumlah tahun ni dah 3 orang ke sekolah, maka perkakasan dan keperluan ke sekolah tu makin bertambah..you’ve to learn the lesson, Fazlina..of course you don’t want you children have the frustration feeling when want to go to school..

Wednesday, January 27, 2010

..hadiah untuk diri sendiri sempena anniversary ke 10..

..bulan februari ni adalah anniversary kami yang ke 10 tahun..syukur ke hadrat ilahi kerana telah memanjangkan jodoh kami hingga ke hari ni dan mengurniakan 4 cahaya mata dan 1 cahaya mata yang menunggu kami di ‘sana’..
..apa yang aku nak kongsikan hari ni adalah..aku telah membeli sesuatu utk dihadiahkan pada diri sendiri sempena anniversary ke 10 kami tu..aku berdoa agar..jodoh kami berkekalan selamanya..ok dah nak balik dah, kat bawah ni la hadiah yang aku beli utk diri sendiri..

..alhamdulillah..sakit dada ku bukan berkaitan jantung..

..semalam aku gerak awal dari ofis..disebabkan dada terlalu sakit..aku buat keputusan untuk terus pergi berjumpa doktor di hospital pakar Annur..aku memilih hospital tu sebab, my medical history is there and the doctor can refer to my history..

..sampai di hospital tu, register di kaunter, dan tunggu giliran dipanggil, dan kali ni aku sememangnya memilih doktor perempuan, kebiasaannya aku tidak memilih untuk berjumpa doktor bila membawa anak-anak, tapi kali ni diri aku sendiri melibatkan dada dan rasanya sentuhan doktor untuk memeriksa diperlukan..

..beberapa soalan diajukan, doktor tidak memberi apa-apa respon lagi, hati dah mula gementar, sememangnya perasaan aku takut bila melibatkan sakit dada, sebab boleh melibatkan bahagian jantung..dokto mengajukan lagi beberapa soalan, dan setelah dijawab dan doktor berpuas hati dengan symptom-symptom sakit aku, doktor memberi keputusan yang syukur, Alhamdulillah, kesakitan dada yang aku alami tidak melibatkan bahagian jantung..lega sungguh aku dengar..

..tapi doktor kata, ini disebabkan infection..dimana masa Fatihah masuk hospital tempoh hari, aku juga tidak ketinggalan mengalami batuk yang berpanjangan, dan terpaksa mengambil neubeliser dan inhaler..dan doktor kata dari kesan itulah..bahagian di tengah-tengah dada aku merasa sakit setelah baik dari batuk..contohnya doktor kata, seperti luka di tangan, bila dah hamper baik, kesan luka tu kalau disentuh masih pedihkan..so macam itulah perumpaannya..bila aku bernafas..dada rasa sakit dan seperti mencucuk-cucuk..inflammation..kata doktor yang merawat aku tu..

..then, doktor bagi ubat makan & juga ubat sapu di bahagian sakit tu.., doktor ada pesan, selepas ni andai rasa sakit dada tu bertambah kuat, dan rasa sakit tu berlarutan hingga ke leher dan juga tangan..tidak boleh tunggu-tunggu, harus terus pergi ke hospital..lepas tu aku balik ke rumah sapu ubat dan berehat..nasib baiklah semalam tak kelam kabut, anak-anak sekolah separuh hari, ada majlis persaraan guru di sekolah..bila balik dia orang dah siap mandi & makan..hanya tunggu waktu untuk di hantar mengaji dan tuition saja..sebelah malam..sakit dada berkurangan walaupun memang masih ada rasa sakit lagi..apa yang perlu aku buat adalah bawa ubat sapu tu bersama-sama ke mana saja aku pergi, sebagai langkah berjaga-jaga..

..sekali lagi aku panjatkan kesyukuran pada yang maha Esa kerana sakit dada yang aku alamai tidak melibatkan jantung aku, Cuma doktor berpesan dan memberitahu symptom serangan jantung..supaya aku berjaga-jaga bila ada rasa sakit dada lagi..semoga Allah menjauhkan apa-apa yang tidak diingini berlaku..masih banyak lagi tanggungjawab yang aku harus tunaikan, andainya kesihatan tidak baik, bagaimanalah anak-anak kecilku akan membesar nanti, aku akan tetap berdoa padaMu, Ya Allah..hanya pada Mu sajalah..tempat aku mengadu dan bermohon, dan Engkau sajalah yang menentukan segalanya.