Wednesday, December 23, 2009

..majlis kenduri kawin sepupu aku..

..last weekend, sepupu aku kawin..so pastinya kami sekeluarga sibuk menolong dari hari penikahan hinggalah selesai majlis kenduri petang ahad tu..meriah juga majlis kenduri kawin tu..aku sempat la jadi pengapit pengantin masa sebelum nikah tu..sebab nak jagakan barang-barang hantaran yg mahal-mahal tu..

..masa kenduri kawin tu, aku rasakan seperti perjumpaan raya pusingan kedua pulak..hati aku cukup gembira dapat jumpa adik beradik, ipar duai, anak-anak sedara..dan yang paling gembira aku rasa adalah ibu aku yang tercinta..tergambar kegembiraan di wajah ibu aku..yelah masa raya hari tu tak dapat nak berkumpul semua sebab masing2 beraya di rumah mertua..aku bersyukur ke hadrat ilahi memberi peluang utk berjumpa adik beradik aku..digantikan utk raya hari tu..alhamdulillah..

..aku tak sempat nak amik gambar semua orang tapi ada gambar2 yang aku abadikan yang tak dapat di ambil masa raya hari tu..aku ni kan gila bergambar..tinggal tak dapat dslr jer lagi..cita-cita nak dapat utk anniversary 2010 ni..sempena 10 tahun kawin..hehe..insyaAllah ada rezeki nanti adalah..kalau tak..rezeki lain la kan..hehehe..aku tak dapt nak mencoret panjang ketika ni..disebabkan jadual yang terlalu padat..tapi aku cuba juga curi2 masa agar blog kesayangan aku ni..tak hambar..dan tak menghampakan pembaca2 setia..kat bawah ni aku selitkan kenangan2 aku masa kenduri kawin tu..

..nilah pengantinnya..teringat aku 10 tahun lalu masa aku nikah..hehe..

..amik kesempatan nak bergambar berdua tuuu..

..aku dengan kakak2 ku yang tercinta...

..nilah dia anak2 sedara..aku..yg kuat berposing gak..

..lagi sekali amik kesempatan nak bergambar tuuuu...


Thursday, December 17, 2009

..selamat tahun baru hijrah..

..hari ni hari terakhir tahun hijrah 1430..esok bermula tahun baru 1431 hijrah..
..kalau di fikirkan apa yang dilalui sepanjang tahun 1430 hijrah ni..rasanya..byk juga yang mengajar aku erti kekuatan hati,ketabahan hati, dan juga memberi kematangan lebih lagi..akan aku jadikan panduan segala setiap yang aku lalui di sepanjang tahun ni..

..tahun baru menjelang tiba..azam di hati aku adalah utk memperbaiki taraf kehidupan sebagai seorang muslimah dari pelbagai sudut..aku telah pun melakukan satu penghijrahan yang besar menjelang tahun 1431 hijrah ni..akan aku lakukan lagi penghijrahan demi penghijrahan dari masa ke semasa..utk mendapat lebih keberkatan lagi dari yang maha Esa..

..Doa aku semoga semua umat Islam hamba Allah di muka bumi ini..akan mendapat keredhaan dan keberkatan atas setiap kebaikan yang dilakukan..akan aku melangkah ke hadapan dan meninggalkan kenangan2 pahit dan aku jadikan panduan di utk melalui liku2 kehidupan di masa akan datang..

..di sini aku ingin mengambil kesempatan utk mengucapkan "selamat tahun baru hijrah 1431" kepada semua umat islam dimana pun jua berada..semoga kehidupan di tahun akan datang akan lebih baik dari tahun ini..

Friday, December 11, 2009

..rindu rasanya nak mencoret di sini..

..assalamualaikum kepada semuaaaaaaaaaaaa pembaca2 setia blog aku ni yang amat aku hormati..apa khabar semua? semoga kita semua sentiasa berada di bawah lindungan Allah s.w.t..hendaknya..dan memperolehi kesihatan yang baik..maaf ku pohon sebab agak lama juga aku tak menyinggah di sini utk memberikan coretan2 kehidupan ku..

..rasanya aku perlu nyatakan kat sini, kebelakangan ni aku tak banyak masa nak mencoretkan titisan-titisan kehidupan aku dan keluarga disebabkan perjalanan kehidupan aku yang agak padat memandangkan berada di tempat baru..ya..aku berada di tempat kerja baru..dah hampir sebulan aku di tempat baru..maklumlah bila di tempat baru, maka banyak perkara yang perlu diketahui dan dipelajari..dan juga dikongsi..

..apa yang boleh aku katakan adalah..di tempat baru ni, memang ada kelainannya..dan aku akan cuba meng'adapt' kan diri aku dengan keadaan semasa ni..tapi jauh di hati aku..aku memanjatkan kesyukuran kerana Allah menempatkan aku di sini..sekurang2nya aku berasa ketenangan..dan beroleh kegembiraan..Ya Allah ya tuhanku, aku bersyukur ke hadrat mu ya Allah..kerana dengan limpah kurnia mu..ketenangan dan kegembiraan ini dapat aku nikmati..

..apa yang aku perasan..agak kurang aku mencoret di sini kerana jadual seharian yang padat..ingin juga aku cuba mencuri masa sebelum tidur tapi setelah menidurkan anak2..maka aku juga rasa penat dan nak saja terus lena..dulu di tempat lama aku masih boleh lagi bangun selewat2nya jam 5.45 pagi tetapi sejak di tempat baru tidak lagi..aku harus bangun jam 5.15 pagi, kerana nak menyiapkan anak2 dan menghantar anak2 ke taska dan sekolah..

..banyak juga cerita2 liku2 kehidupan yang tak sempat aku coretkan di blog kesayangan aku ni, tapi akan aku usahakan..cerita2 sedikit2 apa yang berlalu..biar ia kekal menjadi kenangan manis aku bersama keluarga..cuma yang terbaru..aku sedang berusaha menyediakan keperluan2 sekolah anak2 aku..maklum la..kan..dah 3 orang ke sekolah..Fakhriy lak nak masuk darjah 1 ni, maka banyaklah ringgit yang diperlukan..bukan setakat ratus-ratusan tetapi ribu-ribuan..tapi itu semua tanggungjawab husband aku dan diri aku..anak2 amanah Allah s.w.t...maka adalah wajib utk membesarkan mereka dengan baik..

..apa yang aku rasa sekarang adalah..terasa amat rindu nak berjalan2 dengan suami dan anak2..agak lama tak pergi berjalan2 dengan mereka..insyallah esok lusa akan aku aturkan jadual yang disusun khas utk bersama anak2 kami..insyaAllah..segala dengan izinMu ya Allah..aku juga rasa rindu sangat nak mencoret banyak perkara di sini..akan aku cuba usahakan..bukan apa..semuanya untuk dijadikan kenangan buat anak2 aku..dan kenalan yang amat disayangi..

..aku takat ni dulu..aku mencoret..kita jumpa lagi di coretan yang akan datang..dengan pesanan..apa pun jua yang kita lakukan dan hadapi..hendaklah ada rasa jujur dan ikhlas..dan diri kita ..kita serahkan pada penciptanya..Allah s.w.t..ok..jumpa lagi di masa lain..salam..

Wednesday, December 02, 2009

..buntu ini mengajar aku banyak perkara..

..aku cukup buntu..cukup cukup buntu…
..semua ni ujian dari Allah s.w.t…aku harus redha..
..aku redha dengan apa yang harus aku hadapi..
..setiap insan di muka bumi Allah ini, pastinya menghadapi ujian dan dugaan masing2..
..setiap yang kita harus hadapi..ada hikmah disebaliknya yang mana hanya Allah s.w.t saja yang mengetahuinya..
..akan aku ingat keadaan ini..akan aku jadikan panduan hidup di masa akan datang..
..keperitan dan kesusahan yang dilalui, adalah suatu pengalaman hidup yang amat berharga buat diri aku..akan aku kongsikan semua ini dengan anak2 ku..
..berita yang aku dapat, juga adalah suatu rezeki dari Allah swt..kesan dari berita tu adalah suatu kesan yang amat mendalam dalam diri aku..mengajar aku menjadi lebih matang, lebih banyak berfikir perkara2 yang membawa kebaikan berbanding keburukan..
..tak dapat di gambarkan dengan zahirnya keperitan yang dialami..kesusahan yang harus dihadapi..
..hanya mereka yang sekapal saja yang dalam menyelami hati dan perasaan ketika ini..
..aku memohon padaMu ya allah..,kau berilah kekuatan padaku utk menghadapi ujianMu ini, sesungguhnya andai ini ujian yang terbaik buat diriku..maka aku dengan sepenuh hati redha dengannya..
..ya allah ya tuhanku..hanya Kau lah saja mengetahui isi hati ku.

Thursday, November 26, 2009

..selamat hari raya aidiladha..

..nak mengucapkan selamat hari raya aidiladha buat semua yang mengenali aku..
..kejap lagi nak balik kampung mak..seronoknya mak dah tunggu tu..
..jap lagi hubby dan anak2 sampai tunggu kat depan ofis..then perjalanan diteruskan ke kampung..semoga perjalanan kami selamat pergi dan selamat pulang..

..tak sabar nak makan makanan yang mak dah siapkan..mak tunggu kepulangan kami ya..
..again..selamat hari raya aidiladha semua..semoga perjalanan kita selamat..dan juga selamat kembali bekerja minggu depan..

..Selamat Hari Raya AidilAdha..

Tuesday, November 24, 2009

..inilah yang ku cari selama ini..

..kejap lagi nak balik dah..tengah tunggu hubby fetch, tapi aku nak berkongsi bersama perasaan aku yang gembira ni..apa yang aku lalui sekarang ni adalah selama ni yang aku cari..di dalam kesibukan bekerja..masih ada ruang utk aku mendengar usrah dan solat berjemaah..telah 9 tahun aku bekerja..tidak pernah aku lalui saat2 sebegini..betapa bersyukurnya aku ke hadrat ilahi kerana telah menempatkan aku di sini..

..bukan saja mencari ilmu dunia..tapi ilmu akhirat juga tidak ditinggalkan..walaupun sejam sehari tapi input dari usrah tu amat berguna buat aku dan akan ku panjangkan pada anak2 kesayanganku..amat gembiranya hati bila dapat bersama rakan2 sekerja solat berjemaah..sungguh tenang dan aman rasanya hati..semoga keindahan ini berkekalan..dan ada ruang utk aku mempelajari ilmu akhirat dan memperbaiki diri sebagai seorang muslimat..yang mencari keberkatan dan keredhaan Allah s.w.t..

..sekali lagi ku panjatkan kesyukuran pada Mu ya Allah..kerana limpahan rezeki ini..alhamdulillah..diriku hanya ku serahkan pada Mu ya Allah ya tuhanku..yang maha pengasih lagi maha penyayang..

Thursday, November 19, 2009

..fatihah's 9th birthday today..

..aku tak dapat nak mencoretkan panjang lebar, memandangkan aku berada di tempat baru, aku nak amik kesempatan ni nak wish the only daughter kami, Fatihah Binti Parizol, happy 9th birthday sayang, ibu dan ayah mendoakan agar kakak akan menjadi hamba Allah yang taat, anak yang solehah, dan seorang yang berjaya di dunia mahupun di akhirat..

..there will be small celebration tonight, the preparation is done by fatihah's daddy who is really understand my situation who couldn't make it today..aku dah bagi kad birthday pada Fatihah this kmorning sebelum hantar dia ke sekolah..dah besar dah anak perempuan aku..semakin besar..semakin risau nak menjaganya..

..ibu dan ayah berharap agar..kakak akan menjadi seorang yang bertanggungjawab pada diri sendiri sendiri dan juga adik2..soon cuti sekolah akan bermula..hadiah utk birthday kali ni..dah ibu beli awal lagi..semua buku exercise darjah 4 yang ibu bagi tu lah hadiah utk birthday kakak ya..yang lain..akan menyusul nanti..insyallah...

Tuesday, November 17, 2009

..akhirnya aku berhijrah..ke dunia baru..

..agak sekain lama aku tak mencoret disini..tergerak hati nak menyimpan kenangan lalu yg telah aku lalui..aku telah membawa diri ke dunia pekerjaan yg baru..hari ni adalah hari pertama aku di tempat baru..

..teringat pd tempat lama yg telah aku diami selama 5 tahun tu..pada mula amat berat hati utk meninggalkn tempat lama tapi, keadaan telah menyebabkan aku membawa diri ke tempat baru, bukanlah mudah utk membuat keputusan ini..tapi aku tetap gagahkan hati, dan sekarang aku telah pun mendiami tempat baru utk hari pertama ku..

..di tempat lama dah menjadi kebiasaan aku memandu sendiri pergi ke pejabat..susunan jadual juga diaturkan sendiri..berlainan dgn tempat baru aku, aku menumpang kakak+abg ipar pergi ke pejabat..maka aku kena ikut jadual mereka dan rasanya ada masa aku perlu pergi sendiri..bila difikirkan tentang ‘flexibility’ di tempat lama..rasa macam tak nak tinggalkan, tapi bila melihat tempat baru, lagi banyak ilmu boleh dapat dan belajar..lebih banyak ‘exposure’nya..dan dapat kawan baru..hakikatnya tak lagi berada di ‘comfort level’ seperti di tempat lama..

..seperti gak tempat lama, banyak gak ilmu aku dapat belajar..Cuma jenis ilmu, cara mendapatnya yang berbeza..apa pun jua keadaan, kena ada usaha sendiri utk lebih maju, dan tidak ketinggalan.. ada masa-masanya memang terkenangkan tempat lama..meja, kerusi, persekitaran, pantri, kawan sepejabat..tapi semua tu telah ku jadikan kenangan..macam2 kenangan ada dari tempat lama tu..gembira, sedih..hidup ini harus diteruskan jua..aku memandangkan kehadapan..dan mengingatkan tanggungjawab yang dipikul..aku berdoa pada yang maha Esa, agar segalanya berjalan dengan lancar..dan diredhai olehNya..
..teringat bos di tempat lama, dan teringat bos di tempat baru, kesimpulannya 2 orang yang berbeza..satu benda baru yang dapat aku amati..bak kata pepatah di mana bumi dipijak di situ langit dijunjung..maka jawapannya buat diri aku adalah..sentiasa ingat pada yang Esa agar dia mempermudahkan perjalanan ini..aku selalu mengingatkan diri..niat kerana Allah s.w.t..insyallah, hidup akan sejahtera..aminn..


..inilah wajah aku di hari pertama di tempat baru dan dibawah tu lagi hari terakhirku di tempat lama..rakan sepejabat..buat farewell lunch termasuklah bos aku yang datang dari Dresden..tetiba terfikir nak tujukan lagu Saleem..yang tajuknya ‘Tinggal Kenangan’ tu..buat tempat lamaku..

Monday, November 02, 2009

..really my bad day...tragedi oktober..

..jumaat lepas aku balik dari kerja awal sikit, disebabkan ada perkara yang buat aku tak puas hati kat ofis..so, aku balik awal..dan ada ofismate ikut balik sekali, sampai kat Bangi, hujan lebat betul, aku ke cosway tengok-tengok barang..kat cosway, tu budak yang kat kaunter tu nak tak nak jer layan, hati aku ni geram tapi sabarkan hati, malas nak kecoh2..then aku pun bergerak keluar, dan hajat hati nak ke Ariani, nak jenguk2 tudung utk ada 2 pasang baju aku yang tak ada tudung nak match..

..sampai kat depan Ariani, nak parking susah gak banyak kereta..tunggu punya tunggu dapat gak..setelah parking, masuk ariani..disebabkan aku dah biasa masuk ariani tu..so aku tahu nak tuju ke mana nak tengok tudung plain..aku tengok2..pusing2 dalam ariani tu, dan rasanya dah dapat la apa yang dihajat di hati..tapi cam biasa aku akan datang dengan husband utk membeli..masa aku tengah membelek tudung2 plain tu..aku tanya apa beza antara 2 tudung kat situ..manager tu jawab bezanya awning penuh & awning separuh..then aku try..pada masa yang sama, ada 3 orang salesgirl tengah bergelak2 ketawa mempersendakan kawan diaorang seorang lagi salesgirl..kesian dekat salesgirl tu, dia pun rasa malu dengan kami..

..then aku tanya 3 salesgirl yagn tgh gelak2 tu, beza 2 tudung ni rm14 dengan hanya beza awning penuh dgn separuh jer..then salesgirl A jawab, murah la tu kak, murah apa aku jawab, sikit jer beza awningnya..till RM14, then salesgirl B jawab, pilihlah kak, pilih yang akak mampu beli, aku dgn kawan aku dah bengang dah then, aku panggil salesgirl B tu, aku cakap, awak ulang balik apa awak cakap tadi..dia jawab..suara saya hanya boleh cakap sekali jer..aku ulang lagi..saya kata..saya nak awak ulang balik apa awak kata tadi, dia kata..takde kak takde apa2..aku ulang, saya nak awak ulang balik apa awak cakap tadi, awak ingat saya tak dengar ke?..aku ulang banyak kali..suruh dia ulang apa dia cakap, dia dah terdiam, dengan suara aku yang lantang, satu butik ariani tu dengar suara aku..lagi 2 salesgirl tu dah pergi tempat lain..aku sambung cakap aku, aku kata..awak kat sini bekerja, tugas awak hanya layan customer, awak tau tak apa yang awak cakap tu sensitif pada customer..salesgirl tu ulang2 cakap, maaf kak, minta maaf kak..dia nak pegang tangan aku..nak salam..aku tepis tangan dia..dan cakap, u don't come near me, and don't touch me..aku kata, sebelum bercakap fikir dulu, fikir betul2, awak bercakap dengan customer, saya datang sini every friday, dan saya bukan datang2 kosong..i'm a ariani fans..u tau ke tak..and bila i beli di sini, so duit gaji u tu, customer yang bayar..then aku nak make move, and aku cakap, u better watch out your mouth, and yourself..aku nak ke pintu nak keluar..dan kawan kata..report ke manager la..

..betul gak tu, aku pun pergi ke cashier, cakap nak jumpa manager, which aku memang kenal dengan manager ariani tu, then manager sampai terus cakap, minta maaf puan, minta maaf byk2..then aku kata, what she said is very sensitif issue, and manager tu cakap kat salesgirl, kan saya dah pesan banyak kali, mulut jaga dengan customer, salesgirl tu kata, saya bergurau jer kak..hanya bergurau, aku jawab..there is no such thing bergurau dalam hal macam ni, again i said, its very sensitive issue ok..manager tu cakap kat aku, dia ni under my observation puan, dah beberapa kali dia buat macam ni..then aku sambung cakap lagi and purposely tujukan pada salesgirl tu, awak masih muda lagi, masih jauh lagi perjalanan hidup, berfikir dulu sebelum bercakap, and infact, customer yang masuk sini bawa berjuta2 ringgit ke atau ada berapa sen saja ke..itu terpulang pada diaorang, itu hak customer..and for your information, i can effort to buy all your ariani scarf here, and also can effort to pay your salary too..tau tak, but its up to me..nak pilih yang mana ikut taste i la..i boleh saman malu pada you, and i tak tahu la camana you nak bayar nak cekau mana duit kan..dengan kerja sebagai salesgirl jer kat sini..you pun tak mampu nak belikan..

..manager tu berkali2 minta maaf dengan aku, dan minta aku pilih dulu mana2 tudung yang aku nak, aku jawab..its ok wati (manager's namem who already know me, and knows that i'm a regular customer), i've already bad mood..whether i want to come again or not..but i don't want to see her face (dengan menuding jari kat salesgirl tu) anymore..you are very sacustic you know..aku kata kat salesgirl tu..i bukan nak tutup periuk nasi u tapi i kesian dekat u..masih muda..and remember this sampai bila2..berfikir sebelum berkata2..aku ajak kawan aku make move, manager and supervisor ikut aku sampai keluar dari butik ariani tu, sampai ke kereta aku dia follow, minta maaf..hati dah cukup tawar..dan cukup marah, kalau ikutkan hati tadi, mungkin dah sampai pelempang aku kat muka salesgirl tu..tapi masih boleh menahan sabar..

..pada pendapat aku..dengan siapa pun bercakap, kita harus beringat dan berfikir dulu sebelum mengeluarkan kata2..dalam perihal melayan memberi servis pada customer, kita always kena bersopan dan berbudi bahasa..and also be serious when we are working..sayang sekali..aku memang suka pakai ariani, dan aim aku nak cukupkan collection aku 50 lai..ariani..tapi bila dah jadi macam ni..aku rasa..tawar hati..dan mungkin akan memilih brand lain pulak..kita tunggu dan lihat la nanti..lepas tu aku pun balik ke rumah setelah rasa cukup2 marah dan geram dengan salesgirl..aku balik rumah rasa cam malas tul nak masak..tapi aku sayangkan husband dan anak2..aku tetap gak masak..sambil masak tu masih boleh ingat lg wajah dan kata2 salesgirl tu..rasa masa tu nak pergi balik ariani dan lempang budak tu..nasib baik la aku masih waras lagi masa kat ariani tu..hai..budak salesgirl..semoga dirimu mendapat pengajaran la dari apa yang berlaku tu..

..then husband dan anak2 balik..suruh diaorang mandi..dan aku hidangkan dinner..tengah makan, aku nampak Fayyadh tak pakai glasses dia..aku tanya..where is your spectacles Fayyadh?..dia tak jawab..diam jer..so i guess something wrong and something happen..then kakak tolong jawabkan..spec dia kena pijak, ibu..aku punyalah rasa terkejut..sebab tu spec baru..baru buat 6 hari..rasanya dalam bulan 10 ni..aku dah spend 500-600 rasanya utk spec Fayyadh sebab..yang dulu punya kena pijak..dan ada yang hilang cermin dia tu..aku memang cukup marah..dan husband..cakap sabarlah ibu, tengah makan ni..kita talk later ok..kemarahan aku di ariani masih belum hilang..tambah pulak dengan kejadian glasses Fayyadh..aduhai anakku..pening kepala ibu memikirkan spec abang ngah, sebab abang ngah nak exam..so ibu kena pastikan abang ngah ada spec..then husband tanya siapa cakap glassess Fayyadh kena pijak, aku kata..kakak inform..since Fayyadh tak nak jawab..then husband kata..i knew that you're in bad mood thats why i tak nak cakap dulu..i plan nak tidur karang i inform..tapi u lebih cepat detect..you're very observant dear..then aku jawab...my family, my children, my house, my property..so i need to know what's going on..then dia kata, sabarlah..semua ni ujian allah..adalah hikmah disebaliknya seperti motto hidup aku..sesungguhya setiap yang terjadi, ada sebab musababnya ada hikmahnya..aku just diamkan diri..dan istigfhar banyak2..infact tengah depan rezeki..tak baik marah2..

..bila aku dah tidurkan anak2 semua aku tengok glassess Fayyadh, yang framenya patah dan bengkok..aku kata kat hubby, kalau ada rezeki..boleh betulkan frame ni..dan maybe ke welding la frame dia..if not we have to make the new one..for backup for him..hubby kata takperlah..kita bawa esok ke kedai..tidurlah dulu..dah malam ni..aku baringkan diri..dengan memuhasabah diri utk hari itu..ya allah, seandainya ini semua ujian dariMu utk memberi yang terbaik buat diri hambamu ini..maka aku redha ya allah..kau tingkatkanlah tiang kesabaranku, kau berikanlah aku kekuatan utk menghadapi setiap ujian dariMu..aminnn..

..itulah dia cerita my bad day on last Friday, tragedi oktober betul2..la..apa hikmah disebalik semua kejadian tersebut, aku sendiri tak tahu..tapi..aku bersyukur..sekurang2nya aku dapat juga menahan kesabaran masa di ariani tu dan menahan kesabaran masa dinner dengan family masa tu..segalanya dengan izin allah s.w.t...

Friday, October 30, 2009

..mee udangku yang pertama..

..lately ni aku gila memasak..sampaikan tak tahu apa nak dimasak..yang seronoknya bila anak2 balik dari sekolah, buka pintu rumah, masuk dapur dulu..mesti keluar soalan ni dari mulut diaorang..'ibu..hari ni ibu masak apa?..hari ni masak sedap tak?'..aku hanya tersenyum..dan jawab..hari ni mesti special utk semua orang..tapi kena mandi dulu..lepas tu kita makan sama2..dengan tak berlengah lagi..anak2 aku terus mandi..dan dah siap berbaju terus tunggu di dining table..

..husband tanya..what we have for our dinner, honey?..then, aku hanya senyum jer dan jawab, something special..yang i tak pernah try lagi buat..dia pun tak sabar..buka tudung saji..then tengok..meal yang ada atas meja tu terus tanya..menu apa ni, nampak sedap betul la, tak sabar dah nak makan..then aku jawab, jeng jeng jeng mee hoon/kuehtiaw udang..instead of mee udang..i tukar jadi mee hoon/kuehtiaw..hubby kata..wahh..sedapnyaa..menu today..then, hubby suruh anak2 duduk kat dining table..lepas tu aku hidangkan utk semua..semua anak2 aku makan penuh semangkuk..dan hubby 2 mangkuk..puas hati masak, walaupun nak menyediakan mee hoon/kuehtiaw udang ni renyah caranya..tapi amat puas hati..hubby tersenyum lebar saja lepas makan..

..sebabnya aku selalunya buat goreng2 jer mee hoon goreng, kuehtiaw goreng..tapi teringin nak buat yang berkuah2 ni..alhamdulillah..berhasil gak usaha tu..nanti ibu masak lagi macam ni ya kata anak2..sedaplah ibu masak mee hari ni..hati gembira teramat sangat..anak2 dan suami puas makan..semuanya dengan izin Allah s.w.t..yang memberi keizinan utk aku menghasilkan mee hoon/kuehtiaw udang tu..so, hari ni aku nak sharekan resepi tu dgn kawan aku..harap2 dia dapat buat lak utk family dia...itulah dia cerita mee hoon/kuehtiaw udang ku yang pertama..

Thursday, October 29, 2009

..kesyukuran ku panjat ke hadratNya..

..dah agak lama aku tidak menyinggahkan diri ke blog kesayangan aku ni..disebabkan tugas harian aku yang begitu padat yang tidak dapat memberi ruang waktu utk aku meluangkan masa utk coretan2 kehidupanku..

..tapi aku ingin mengabdikan satu kenangan ini yang mana suatu keadaan yang membuatkan aku memanjatkan banyak2 kesyukuran ke hadrat ilahi yang maha esa..kerana rezeki yang dilimpahkan kepada aku..tidak terhingga tanda kesyukuran ku kepada Allah s.w.t dengan rezeki yang begitu besar..tidak aku sangka sama sekali akan menerima rezeki yang sebesar ini..aku merasa diri begitu kerdil utk mendapat anugerah dari yang maha Esa..

..rezeki dari Allah s.w.t datangnya dengan pelbagai bentuk, bukan saja dari segi wang ringgit tapi dengan pelbagai cara melimpahkan rezekinya yang begitu banyak pada hamba-hambaNya..hanya kita sebagai hambaNya hendaklah berasa amat bersyukur dengan segala yang kita ada..kebelakangan ini, aku merasakan begitu banyak rezeki yang melimpah ruah dari Allah s.w.t kepada aku dan keluarga aku..lagi sekali aku bersyukur sangat2 kepada Allah s.w.t dengan semua rezeki ini..alhamdulillah..insyallah, akan aku ingat sentiasa pada Mu ya Allah yang telah memberikan segalanya pada hambaMu di muka bumi ini..

Thursday, October 08, 2009

..suasana hari raya kami tahun ni..20092009..part II..

..sambungan utk suasana hari raya kami tahun ni..kami bertolak ke destinasi percutian tahunan kami..kenapa aku panggil percutian tahunan?..sebab..itulah adalah hadiah dari husband utk aku & anak2 utk setiap tahun, kami akan pergi ke tempat percutian ni sebab anak2 aku memang cukup sukalah tempat ni, malah budget tak banyak utk pergi ke tempat percutian ni, tu sebab hubby tersayang decided make it as yearly event for the family..so, urusetianya siapa lagi kalau tak aku la kan..yang membuat reservationnya..utk setiap tahun..

..so, kalau sesiapa yang follow blog aku ni, sure tahu tahun lepas kami pergi mana dan anak2 kami sakan mandi kat pool..dan jawapannya adalah..dekat jer destinasinya iaitu..Tiara Beach Resort, kat kampung mak aku jer Port Dickson tu ha..hehehe..betulkan?..budget tak banyakkan nak ke situ..so..kami kat Tiara 3 hari 2 malam, kami amik apartment 2 rooms, anak2 aku cukup sakan dan happy sangat2 la mandi kat pool..yelah..bayangkan 3 hari..kat situ..hari2 diaorang..gi kolam tu dari pagi ke petang..ya allah..yang tak larat menunggunya aku dan hubby la..Farriys aku tak bagi mandi lama2..aku bawak dia 2 kali jer ke pool tu..dan mandi tak sampai sejam..aku takut..Farriys kena selesema..so, aku bawak Farriys jalan2 la kat Tiara tu sebab..tiara tu luas..

..musim2 raya kan masa kami ke tiara tu, mana ada kedai makan buka..so, awal2 lagi aku & hubby dah plan nak bawa apa utk makan kat resort..kesimpulannya..aku masak la kat tiara tu, masak breakfast, masak lunch, masak dinner..seronok tul..tengok anak2 aku makan, ya lah..mana tak lapar..kalau masuk dalam air tu dari pagi ke tengahari..tengahari ke petang..lepas dinner lak, ada show kat tiara tu..show movie..macam2 cartoon movie ada..hubby aku yang rajin bawak diaorang ..2 malam tengok movie..

..hari kedua aku kat tiara..hari tu adalah harijadi adik aku..aku wish dia..semoga dia selalu dirahmati allah..sentiasa berada dibawah lindungan allah s.w.t..semoga hidup dia selalu beroleh kebahagiaan..aku tak sempat lagi belikan adik hadiah..hadiah aku adalah doa yang berpanjangan utk dia selamanya..

..setelah..hari ke 3 kat tiara..kami pun check out, dan balik semula ke rumah mak aku..that day adalah hari jumaat..aku hantar hubby gi solat jumaat..dan aku dgn anak2 lepak kat umah mak..kakak aku pun ada kat umah mak masa tu..mak buat ayam percik hari tu..sedapnya anak2 aku makan..opah diaorang memang rajin la melayan bab2 makan ni utk cucu2 dia..suka hati dia..tengok cucu2 makan banyak..

..then..jumaat malam tu kami bertolak balik ke bangi..sebab sabtu ahad banyak kerja nak buat kat umah, nak kemas semua pakaian dan back to school preparation..kat bawah ni..aku selit2kan aksi2 anak2 aku masa raya dgn kat tiara tu..(hajat dihati nak memiliki sangat2 slr..insyallah..tak lama lagi dapat la)..

..lebih banyak lagi photo2 kenangan aku sematkan di sini web album ku di picasa kat sini....






Thursday, October 01, 2009

..suasana hari raya kami tahun ni..20092009..

..harap2nya masih tak terlambat buat aku utk mencoretkan kenangan di hari raya tahun ni..iaitu pada 20092009..wah..tarikh pun cantik gak kan..sebut pasal raya..aku & hubby cuti seminggu..tapi hari jumaat 18.9 tu kami masih bekerja seperti biasa lagi..balik dari kerja, fetch anak2 dari taska..ke empat2 mereka..malam tu berbuka al kisahnya nak berbuka kat mcd, tapi punyalah padat mcd malam tu..then hubby gi beli makanan utk alas perut..pukul 9 lebih baru dapat masuk mcd..kesian..anak2 kami yang berpuasa tu..

..plan nak balik ke rumah mertua jumaat malam tu, tahun ni turn raya di rumah mertua aku..tapi di sebabkan balik dari mcd dah lambat..dan mengemas lagi barang masukkan dalam kereta..pukul 1 pagi baru selesai semuanya..hubby & aku pun dah keletihan..so, kami decide balik lepas sahur..then kul 5 bangun sahur..masuk waktu solat..lepas tu..kami terus bergerak..di kala tu..suasana masih gelap lagi..anak2 pun sambung tidur dalam kereta..aku pun rasa penat lagi tapi..tak leh tidur..temankan husband tersayang..dia drive takut2..dia mengantuk pulak..

..sampai kat umah mertua, aku mandikan anak2..dan cam biasalah diaorang pastinya main dari pagi sampai la waktu berbuka..but on that day..aku & hubby..duduk kat dapur apa lagi masak utk makanan raya la..mak mertua, bapak mertua, adik ipar & biras aku pun..sama2 kat dapur masak macam2..utk raya..malam raya tu..kami dah menyental dah rendang ketupat raya tu hehehe..tak sabar..

..keesokannya ahad tu raya pertama, awal2 pagi kami dah mandikan anak2..mandi sunat hari raya aidilfitri..then..bersiap2 la dengan baju raya..lepas tu sessi bermaafan satu keluarga..saat2 yang menyentuh perasaan waktu ni la kan..then hubby gi solat raya..sambil aku kat rumah..menjaga 4 orang anak kami tu..bagi makan..lepas tu hubby balik solat raya..sessi bergambar raya lak..so lihat la dibawah ni..acara seterusnya..makan dan makan dan makan hinggalah ke malam..






..raya kedua..pagi kami bersiap2 kemas..nak bergerak balik kampung aku pulak..mak aku dah sedia tunggu kat umah..kul 10 kami pun gerak..singgah umah kejap nak ambil barang utk di bawa ke destinasi percutian kami..then terus bergerak ke rumah mak aku..sampai kat umah mak aku..anak2 punya la seronok suka sangat..sebabbbb..malam nanti boleh main bunga api..itulah yang dinantikan oleh mereka..sebab..kat umah mak mertua aku takut..nak bagi main kat jalan raya..banyak kereta motor lalu lalang..so suruh bersabar..main kat rumah opah Pd jer nanti..

..3 hari 2 malam aku kat umah mak..2 malam tu la sakan anak aku main bunga api...then ..aku gi beraya ke rumah makcik aku..till hari raya ke 4..kami make move ke destinasi percutian..dimana?..jeng jeng jeng..bersambung di slot yang lain..hehehe..

Wednesday, September 30, 2009

..kegembiraan 2 dalam 1...

..hari ni aku amatttt gembira sebab..aku dapat bercakap dengan kawan baik aku masa kat sekolah menengah dulu..betapa gembiranya aku..tak terkata..memang cukup2 rindulah nak jumpa..tapi masa tak mengizinkan skang ni..aku kena cari masa gak..nak jumpa kawan aku tu..semuanya kerana facebook yang membantu kami bertemu semula..sebelum raya aku tergerak ati gak..nak cari dia kat facebook tapi tak jumpa..tak sangka lepas raya..dia add aku kat facebook tu..aduh..tak tahu nak cakap gembiranya..lebih 20 tahun dah kami kenal..harap kali ni..tak terputus lagi la hubungan..

..kawan aku tu..namanya..mak datin rini..aku tau ko baca blog aku rini..hehe..aku suka suka sukaaaa sangat2 sangat2..la dapat cakap dgn ko..hari ni..sure ko marah aku kan..dah tukar no.hp..takper..ada rezeki..kita berjumpa balik kan..kan..kan..mmuuahhh utk ko..kerana sudi cari aku kat fb tu yer..

..cakap pasal kegembiraan 2 dalam 1 tu..satunya pasal jumpa kawan lama tu lah..lagi 1 kegembiraan..adalah..hubby tersayang terjumpa gambar lama..kami cukup gembira la tengok gambar2 tu..dan..menambah gembira adalah..gambar2 kami penah ilang kat dalam laptop hubby..yang kena curi....so hilang la banyak gambar2 anak2 masa kecik2..so terjumpa gambar2 lama kat bawah ni amat gembira betullll..comel, cute, anak2 kat bawah ni..

....ini adalah Upin-Ipin kami aka Aniq-Ariq...




Tuesday, September 29, 2009

..masih tak dapat nak update..pasal raya..

..aduhai..masih lagi tak dapat nak update blog kesayangan aku ni pasal raya..dan percutian kami..sebab2nya adalah..bahan2 utk mengupdate blog takada kat aku..ada pada hubby tercinta..yang aku ni lak terlupa nak ambik kat dia..rasanya hari ni kena ambik gak bahan2 tu sebb..nanti kang jadi citer basi lak nak citer pasal suasana hari raya kami yang amat indah..

..di saat2 ni aku mempunyai 2 keinginan..yang mana tak leh di jadikan kenyataan serentak..alangkah bestnya kan kalau menjadi kenyataan at one time..akulah orang palingggggggggggggggg gembiraaaaa...aku rasa ada orang yang baca post yang ni..tahu apa 2 keinginan aku tu..yang mana aku kena buat pilihan secepat mungkin..rasa cam nak nyanyi lagu..yang..mana satu..idaman kalbu..eh..rasanya dua2 idaman kalbu ni..aduhai..aku harus membuat pilihan..

..aku ni nak sangat2 menulis pasal raya tapi..alahai bahan tak cukup..insyallah..aku akan usahakan secepat mungkin utk berkongsi citer pasal aidilfitri 2009 kami..buat pengunjung picasa aku..rasanya dah boleh la menelek2..kenangan indah kami di pagi raya.. :)

Friday, September 18, 2009

..Selamat Hari Raya, Maaf Zahir & Batin..


..Selamat Hari Raya..Selamat Hari Raya..Selamat Hari Raya..


..dalam masa beberapa jam saja lagi aku akan balik ke kampung..so, aku nak amik kesempatan ni nak ucapkan Selamat hari raya kepada semua umat2 Islam yang telah menjalani ibadah puasa di bulan ramadhan 1430H ni..aku mohon maaf zahir & batin di atas segala kesalahan, kesilapan, terkasar bahasa pada semua yang mengenali diri aku..

..aku doakan kita semua akan berbahagia di hari lebaran nanti, semoga semuanya selamat di dalam perjalanan pergi & balik..pandulah dengan berhati2..ingat orang2 yang tersayang...

..sekali lagi selamat hari raya buat kalian semua..hati2 di jalan raya dan di kampung halaman..

..lagi sehari raya..aku masih di ofis..

..sedihnya..aku masih di ofis..walaupun lusa dah nak raya..jalan raya pun dah lengang masa on the way ke ofis tadi..rasa2 cam boleh tidur baring jap la kat jalan tu..punya la takde kereta..yelah..orang banyak dah balik kampung, dah gerak semalam & malam tadi..cuma aku masih setia di cyberjaya ni..bersama rakan seperjuangan di ofis..

..cakap pasal packing raya, malam tadi kemas pakaian & gosok baju jer sempat, lepas tu yang banyak masa buat adalah mengemas rumah sana sini pastikan semua dah bersih utk ditinggalkan..tak nak la balik dari kampung halaman, rumah penuh dengan semut sana sini..ofis ni pun dah sunyi, tinggal kami berdua jer melayu kat ofis ni..melayu2 lain semua dah pulang ke kampung tercinta..tapi..badan aku jer kat sini, hati aku dah berada di kampung dah..dan paling menyedihkan hari ni keempat2 puteri & putera aku ke taska, dan hanya diaorang saja di taska hari ni..kanak2 lain semua dah ikut parents balik kampung..aduhai..sedih tul aku mengenangkan anak2 kami yang tersayang..

..barang tak packing abis lagi..takut pulak ada yang tertinggal, tapi list barang dah ada, so just follow list barang2 tu, husband kata tengok list barang tu, cam takut tak muat jer kereta..segala bagai..wife dia nak bawak..dia kata..hehe..biasalah aku ni kan..yang paling penting keperluan anak2 kami mesti tak boleh tinggal..mesti kena cukup..

..memang takada mood betul nak buat kerja hari ni, ingat nak raya, nak makan ketupat, nak makan lemang, nak makan rendang..dan yang paling best adalah..nak bergambar di hari raya..serta bermaaf-maafan..(sebut tu cam banyak dosa jer..hehehe..)..tapi sian pada mak aku yang amat aku rindu..raya pertama, mak sorang2 di rumah..rasanya tak sabar nak lompat ke tahun depan, beraya di sebelah aku lak..dapat bersama dengan mak..di pagi raya..tak pa mak tunggu ina di hari raya kedua pasti ina akan muncul di pintu rumah mak ya..

..teringatkan anak2 lak di taska..kat bawah ni wajah2 yang menghuni taska nur hidayah hari ni..hanya 4 adik beradik ni jer..




Thursday, September 17, 2009

..mahligaiku, istanaku & juga tempat ku berteduh..

..dalam entry yang lepas2..aku ada cakap pasal mengemas rumahkan..dan touch up sana sini sikit2..so..teringin nak share dengan kengkawan..wajah rumahku utk aidilfitri 2009 tahun ni..seperti yang telah aku janjikan buat seseorang utk melihat hasil atursusun semula..mahligaiku..dan kat bawah ni aku tepekkan..photo2nya..





Wednesday, September 16, 2009

..cerita ceriti mercun bunga api..

..kalau orang tanya apa kenangan yg tak dapt aku lupakan masa zaman kecik3 dulu..masa raya adalah..bermain bunga api & mercun..uish..aku cukup suka la main benda2 tu..dan aku cukup suka lah memasang pelita masa zaman sekolah dulu..setiap hari aku akan pastikan pelita aku menyala after aku berbuka puasa..

..sebut pasal main bunga api..dan mercun..macam2 jenis mercun kitorang ada..yang selalu main mercun dengan aku siapa lagi..the only adik yang aku adalah..tapi yang selalu nyalakan mercun..ha ni dia..pendekar mercun..tuan punya blog ni hahahaha..kenangan pasal mercun ni, teringat arwah abah aku..dia lah insan paling rajin layan kami pasal mercun..pernah abah beli mercun panjang cam mercun cina tu..pasang dari tingkat atas rumah mak aku..tu..then aku standby kat bawah utk nyalakan..ok ok bah..dah ready ke..ok ok kata abah..boleh pasang dah..bila dengan abah kata ok tu..aku pun nyalakan mercun tu..bunyi dia punyalah kuat..sampai semua orang jiran keluar nak tengok apa yang bunyi tu..aku dan adik orang yang paling seronok lah..uish..rasa hebat tul masa tu hahaha..to adik..can u still remember the moment...arwah abah pun seronok tengok kitorang gembira..tapi..yang tak tahannya mak bebel ..sebab...bunga matahari mak abis mati..terkena dik mercun tu..berhari2 mak bebel marahkan pasal mercun tu..tapi kami diam jerlah..sebab hati seronok dgn mercun tu...

..pernah gak kami ada perang mercun..kami pasang mercun..lawan dengan anak2 jiran..siapa punya mercun hebat..dan sapa punya mercun lagi kuat bunyi..dannn yang pastinya kami ni group pompuan yang menang tau...hahaha..cukup seronok masa tu..hehe..kenangan yang buat aku ketawa sendirian..dan mengingatkan pada arwah abah..aku cukup sayang abah..raya kali ni masuk la 12 tahun dah aku beraya tanpa abah aku..al fatihah buat arwah abah..aku sentiasa ingat arwah abah aku..tiap2 hari dan tiap kali aku solat..yang aku ada skang ni hanyalah ibu aku yang tersayang..mak..ina akan balik raya kedua nanti ya..insyallah kita jumpa raya ni..ina, rindu rendang mak..sedapnyaaa..mak tunggu ina balik ya..tahun ni aku tak dapat jumpa adik beradik..aku raya pertama sebab semua balik umah mertua..dan pastinya aku akan nangis pagi raya tu..teringatkan abah, mak, adik beradik aku..syukurlah aku ada suami tercinta, anak2 tersayang..di sisi aku di pagi raya tu..nanti aku kongsikan bersama kisah raya ku..dannnnn percutianku...

..aktiviti terbaru sempena raya..

..sampai setakat ni, aktiviti terbaru utk raya adalah mengumpulkan baju raya sekeluarga, tudung raya utk aku dan anak dara aku, mengambik kuih raya dari pembuat kuih raya tersebut, dan mencari kasut raya utk anak2 aku..

..bab rumah lak, tinggal nak touch up tingkat atas saja lagi..dan bilik tetamu, yang lain dah siap, yang belum tertunai lagi adalahhhhhhhh..mencuci garaj umah aku tu, tak berkesempatan lagi, sebab malam tadi kami pergi ke kedai gunting rambut utk menggunting rambut jejaka2 hensem kat umah aku tu..buat aku dan cik tiha dan pun gunting rambut utk raya weekend minggu lepas..pada mulanya..nak gunting rambut jejaka2 tu weekend hari tu, tapi atas permintaan Fayyadh Aniq, dia kata tak nak gunting rambut siang2 sebab puasa, nak gunting rambut malam2 sebab nanti dapat gula2 boleh makan..aduhai..bijak sungguh la budak sorang ni punya ideakan..so, kami pergilah malam tadi..

..ada lagi benda yang aku terlupa nak gi beli..iaitu butang baju melayu, rasanya masa dah suntuk, maka kena pergi cari malam ni gak la..nanti terlupa terus..kesian jejaka berbaju melayu tak berbutang..ilang hensem..cik tiha dah bising sebab tak sempat lagi nak padan2kan tudung dgn baju raya dia..and nak sematkan kerongsang pada tudung2 dia..insyallah akan ku laksanakan secepat mungkin..nanti banyak benda nak buat dalam satu masa..ada yang banyak tertinggal lak kan..betul tak wahai anda pembaca setia sekelian?..

..dalam memikirkan pasal raya ni, risau gak nak tinggalkan rumah musim2 perayaan ni..faham2 jerlah kan..takut2 ada tetamu yang tak diundang di waktu ketiadaan di rumah sepanjang minggu raya tu..harap2..guard yang diupah oleh ajk taman tu..dapatlah jaga rumah2 di taman kami tu..insyallah..to be continue..later..

Monday, September 14, 2009

..update status mengemas rumah..

..aduhai..weekend baru ni pun sambung kemas rumah..so, aktiviti yang berjaya dijalankan adalah seperti berikut :

1. basuh sarung sofa, body sofa
2. basuh langsir, day & night curtain
3. lap lampu
4. lap frame di dinding
5. susun semula sofa
6. ganti mentol lampu living,dining,
7. membasuh balang kuih raya
8. membeli belah barang rumah utk raya
9. dan kerja2 rumah yang lain yang rutin

..ish ..tak banyak pun kan..tapi rasa penatnya..cam penat bebenorrr lak rasanya..
ada lagi tu yang tak siap lagi tu..nak mencuci garaj kereta lak..dengan nak mengemas pakaian utk balik kampung..nanti aku ku..coretkan di sini lagi aktiviti sempena raya ku ...

Friday, September 11, 2009

..oh..tidakk..bestnya..seronok gak..

..aku duk menengok2 kat internet tu..surfing punya surfing..sekali tu tertengok..sesuatu yang amat memeranjatkan diri aku lah..orang lain aku tak tahu la..tapi kalau sapa2 yang taste dia sama dengan aku pun akan terkejut dan juga rasa seronok la..

..al kisahnya..bukan apa..sesuatu yang aku idam2kan..akan keluar yang baru..berwajah baru..diubahsuai dari keluaran 2007 punya dannnnnnn..akan keluar tahun depan..2010..tahun depan okkk...yang tak berapa lama tu..yyehhhh..tak sabarnya nak tengok..agak2 bila la dia akan kuar kat malaysia..ni pulakkan..so..kalau korang nak tau apa yang buat aku terkejut..dan seronok sangat tu..adalah benda kat bawah ni..yang aku sangat2 idam2kan...jeng..jeng..jeng..

..lagi seminggu nak raya..

..diam tak diam..dah 3 minggu umat islam berpuasa..syukur ke hadrat ilahi, yang telah memberi keizinannya utk kami sekeluarga berpuasa hingga ke hari ini..insyallah..sehingga habisnya ramadhan..dan syawal pun menjelma..sebut pasal syawal..macam2 berlegar di kepala aku ni, memikirkan kuih raya yang belum lagi di ambil, baju raya yang lagi 4 pasang tu belum lagi di ambil gak, baju2 raya yang belum lagi disusun dalam beg..aduhai boleh tahan banyak gak kerja yang tertulis dalam list ni..dengan nak mengemas rumah lagi..dengan sarung sofa belum dicuci lagi..aduhai..boleh tahan banyaknya kerja nak dibuat dalam minggu terakhir ramadhan ni..

..tetiba teringat lak balang kuih pun belum dikeluarkan lagi dari cabinet..untuk dicuci..tapi kalau dikeluarkan awal2..nanti anak2 aku akan tanya..ibu, mana kuih rayanya..dah boleh makan kuih raya ke..lagi2..ketiga2 diaorang tu puasa..kang ada lak yang tak tahan puasa kang..so lebih baik..dicuci balang kuih tu..dan di simpan dulu..balik dari kampung, baru masukkan kuih2 ke dalam balang ku yang comel2 tu..

..cerita pasal persiapan raya ni, rasanya..most of the thing dah siap dah..cuma yang lum dibeli lagi adalah..kasut..anak2 kami, weekend ni tak leh lak nak gi beli sebab..nak mengemas rumah, but takkan nak gi weekdays lak minggu depan..jumaat depan dah nak balik kampung..so nak tak nak kena gagahkan gak la weekend ni, dan abiskan kemas rumah by weekend ni gak..if not..dah tak ada masa, dah tak sempat dah..nanti akan ku update di sini..al kisahnya ya..tungguuu....

..raya tahun ni..turn sebelah hubby..then raya kedua baru balik ke rumah ibuku yang tercinta, pastinya di pagi raya aku akan merasa sedih..sebab tak bersama ibu dan adik beradik yang tersayang..lebih lagi..di pagi raya tu, mak aku sorang2 sambut pagi raya..sebab semua adik beradik beraya di sebelah mertua masing..akan ku pastikan telefon mak aku di pagi raya tu nanti..dan call semua adik beradik aku..dan akan meng'mms'kan wajah kami di pagi raya..insyallah..pastinya banyak nanti cerita nak di update kat blog tersayang ku nanti tentang raya2..cuti2 rayaaaa..

Wednesday, September 09, 2009

..09.09.09..today...

..wah..baru aku perasan date hari ni..cantik sungguhkan..09.09.09..siapa yang bersalin hari ni, pastinya tarikh lahir baby diaorang..memang cantik la..apa yang menjadi kenangan buat aku..pada tanggal 09.09.09 ni..adalah..aku telah bertekad dalam diri aku..utk membuat satu p erubahan..dengan harapan akan membawa kebaikan dan keberkatan buat aku dan family yang aku sangat2 sayang..semoga dengan penghijrahan tersebut..akan memberi 'nur'..kebahagiaan yang lebih lagi buat kami sekeluarga..insyallah..kepada rakan2 diluar sana..anda juga mampu membuat perubahan..yang akan membawa lebih kebaikan pada diri dan keluarga...

..sesuatu yang baru utk Farriys..

..lama betul aku nak update citer ni..cuti weekend baru2 ni..Farriys dapat 2 benda baru..daddy belikan..dari awal puasa ari tu rasanya nak belikan..tapi tak sempat..so..weekend yang lepas setelah balik dari kampung aku..mak aku buat majlis berbuka puasa utk anak2 tahfiz..kami pun pergi survey kat bangi jer pun..2 benda utk Farriys tu..then rasanya memenuhi citarasa dan memenuhi syarat budget..yang pertama tu ikut pilihan daddy..dan yang kedua tu..ikut pilihan aku..ibu pada Farriys hehehe..benda2 nya adalah seperti dibawah..

..daddy Farriys beli benda ni bukan apa..masa kami berbuka puasa berlima..kesian Farriys tak leh nak join sekali..so tu sebab daddy belikan..dan dapat kami berbuka puasa bersama2 satu family..dan di bawah..ni lak..bukan dia tak ada tapi..nak belikan yang lebih mantap sikit..since berat dia dah naik..since guna yang ni senang nak bawa Farriys ke mana2..especially ke shopping complex kan..beli barang2 baru ni cam rasa baru anak pertama lak..excitednya..

Thursday, September 03, 2009

..sesuatu yang menguji diri dan minda..

..aku cukup berdebar-debar hari ni..macam-macam yang aku fikirkan..ini semua adalah kerana berita yang aku dapat pagi tadi..aku tak tahu nak kata apa dah..hanya aku bermohon pada ilahi agar dia memberi cahaya kekuatan utk aku hadapi situasi ni dan aku juga bermohon padaNya agar dia membuka pintu rezeki ku petang ni, di bulan ramadhan yang amat mulia ini..aku berdoa agar ramadhan kali ni penuh makna & membawa keberkatan serta murah rezeki buat kami sekeluarga..

..buat insan yang mengetahui apa yang aku lalui, sama2lah kita berdoa agar Allah membuka pintu rezeki buat kita semua..Ya Allah, ya tuhanku, sesungguhnya amat besar ujian mu di bulan ramadhan ini..kau lebih mengetahui yang terbaik buat hambaMu..berikanla petunjuk & hidayah buat aku utk terus tabah menghadapi semua ujian dan dugaan ini..hanya pada Mu, aku berserah Ya Allah..hanya pada Mu aku bermohon agar kau kurniakanlah sesuatu yang dapat merubah nasib hambaMu ini..

..aku hanya berserah pada ilahi, kerana aku tahu hanya Dialah yang menentukan segalanya di muka bumi ini..Ya Allah, berilah aku kekuatan utk menghadapi ujian ini..dan ampunkanlah segala dosa2 ku, Ya Allah..sesungguhnya aku redha dengan ujian Mu ini, andainya ini adalah yang terbaik buat ku..

Wednesday, September 02, 2009

..anak-anak penghibur hati..

..hari ni hari ke 12 ramadhan..bermakna dah 12 hari umat Islam berpuasa..begitulah juga dengan anak-anak aku..syukur alhamdulillah..gigih mereka menunaikan ibadat puasa..aku amat bersyukur ke hadrat ilahi, kerana dengan limpah kurnianya membuka pintu hati anak-anak aku berpuasa dengan rela hati..lebih lagi 'Tiada paksaan di dalam Islam'..betul tak pembaca blog ku yang setia??...kesimpulannya..fakhriy membuatkan hati ibu & ayah...terhibur..

..yang kami paling tak sangka..ialah Fakhriy..kuat semangat dia nak berpuasa..dalam usia 5 tahun setengah tu..kuat juga dia berpuasa..alhamdulillah..segalanya dengan izin Allah s.w.t..dalam bulan ramadhan tahun ni, hati aku rasa cukup gembira melihat anak-anak kami berpuasa..dan puasa tahun ni juga, Farriys dah pandai berjalan, pandai minta makanan..sebut pasal makanan ni, malam tadi masa aku mengadap laptop..mencari infor..sambil makan popia yang kami beli kat bazar ramadhan pkns bangi..ada lagi 2 ketul..so aku makan seketul, tinggal seketul lagi..lepas tu Farriys nampak aku makan, dia pun mulalah bersuara nak, nak, nak..sambil tangan tunjuk ke arah popia tu..pastinya aku tak bagi la kan..sebab ada cili..lepas tu start la dia buat aksi menarik dia tu...siap baring dulu..adjust2..then..baru start menangis..aku buat tak tahu jer..lepas tu lagi kuat dia nangis..then daddy datang..tanya kenapa..aku kata dia nak popia..try bagi biskut, susu semua tak nak..then daddy bagi juga popia tu..yang buat terkejut tu..Farriys makan popia tu..lepas tu tangan sebelah lagi, tutup mulut...sebab kepedasan..ingatkan dah serik la makan popia tu..tak..dia makan gak popia tu sampai habis..memang dia buat kami terkejut..cukup tak sangka..lepas tu..aku nak bersihkan dia dan ganti baju..yang dah comot sangat tu..lepas tu dengar dia cakap..sedapppp...terkejut aku bila dengar dia cakap tu..lepas tu aku tersenyum sendirian..dalam hati berkata..agaknya..cikgu kat taska tu lagi banyak tahu apa yang farriys tahu cakap..inilah namanya anak-anak penghibur hati..melayan kerenah anak-anak..badan penat pun boleh ilang rasa penat..

..Fatihah & Fayyadh..masih bersemangat waja berpuasa..alhamdulillah..semoga anak-anak aku tabah menunaikan ibadat di bulan ramadhan yang mulia ni..begitu banyak rahmat yang kau limpahkan kepada kami Ya Allah..cuma masa cuti hari tu Fatihah ada tak puasa 1 hari..sebab dia semput..kena guna ventolin puff dia tu..Fayyadh pun amat mengkagumkan..tahun lepas dia tak faham lagi erti puasa..dan tak larat nak puasa..tapi tahun ni..dengan semangat yang dibagi oleh atuk dia..dia masih dapat teruskan berpuasa..alhamdulillah..

..bagi diri aku..apa yang aku harapkan dalam bulan ramadhan kali ni..akan lebih bermakna dalam hidup aku..aku telah melakukan usaha untuk membuat perubahan untuk keluarga aku..aku berdoa agar usaha tersebut..diberkati ilahi..dan mendapat sesuatu yang dapat memperbaiki kehidupan keluarga aku yang amat aku sayang..insyallah..Allah lebih mengetahui..Allah mendengar rintihan hati aku ini..

Friday, August 28, 2009

..yahoo..cuti 3 hari..bestnya..

..weekend ni cuti 3 hari bestnya..spend masa dengan suami & anak-anak tersayang..dah seminggu berpuasa..just nak share..sesuatu yang menggembirakan..fakhriy berjaya berpuasa penuh..dah 3 hari dia puasa penuh...alhamdulillah..dengan izinmu Ya Allah..anak2 ku..dapat menunaikan ibadah puasa..aminnn..

..so..hari ni nak berbuka apa..tak tahu lagi..tengok la karang..nak belikan apa utk side order utk anak2 ku yang berpuasa tu..actually..aku ni teringin sangat nak benda kat bawah ni..hehe..nantilah..pujuk..hubby..nak gi beli esok ke..kan..sebenarnya tu gambar kat wallpaper aku tu hehehe...oklah..nanti kalau jadi beli..sure seronok anak2 aku kan..ok, selamat berbuka puasa..jumpa lagi minggu depan..

..blog ku berwajah baru..

..seronoknyaaaaaaaa...blog aku berwajah baru..hasil dari tunjuk ajar tok guru..akma..hehe..seronok..nanti akan ku godek2 lagi..setting yang lain lak..apakah pendapat anda tentang wajah baru blog saya ini???...

Thursday, August 27, 2009

..bacalah..dan amalkan lah..

..ada orang kata, baik utk dibaca dan diamalkan ayat ni..so..aku paparkan kat sini supaya senang utk dibaca..ayat ni ayah seribu dinar..semoga segalanya mendapat keberkatan dari yang maha Esa..




Maksudnya ialah :

Barangsiapa yang bertakwa kepada Allah, nescaya Allah akan lepaskan ia dari masalah hidup Dan diberikannya rezeki dari sumber yang tidak diduga. Dan barangsiapa yang bertawakkal kepada Allah, nescaya Allah akan mencukupkan keperluannya. Sesungguhnya Allah melaksanakan urusan ( yang dikehendaki ) Nya. Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu.

Wednesday, August 26, 2009

..aku seorang yang gagal..

..lately ni aku selalu memikirkan tentang kegagalan...kegagalan dari segi apa??..kegagalan dari pelbagai segi..dalam fikiran aku ni..aku memikirkan aku adalah seorang hamba Allah, seorang isteri, seorang ibu, seorang anak, seorang pekerja..adakah aku berjaya sebagai setiap diri aku tu..adakah aku berjaya melaksanakan tugas & tanggungjawab bagi setiap yang dipikul..

..aku duduk diam & memikirkan lagi..seakan2 apa yang aku rasakan adalah..aku telah gagal memikul tanggungjawab dari setiap diri aku tu..aku gagal melaksanakan tugasan sebagai insan di muka bumi Allah ni..kegagalan yang tempuhi ni..aku rasa..adalah datang diri sendiri & kelemahan diri..serta hati yang tidak kuat dan tabah..malah mungkin aku kurang mendekatkan diri pada yang Esa..

..hari ni aku lebih lagi merasakan..kegagalan berada disekeliling diri aku..aku berserah pada mu Ya Allah..aku menyerahkan diriku pada Mu..aku memohon pada mu Ya Allah..kau ampuni la dosa2ku..kau permudahkan lah perjalanan hidupku..hanya pada mu aku bermohon..sesungguhnya kau lah yang Satu..yang lebih mengetahui segalanya..dan semuanya di atas ketentuan mu Ya Allah..

Tuesday, August 25, 2009

..lama aku menghilang..tak munculkan diri di sini..

..dah masuk bulan ramadhan dah..nak cerita pasal anak2 aku yang berpuasa..fatihah as usual la..dia puasa dah macam orang dewasa...and she is used to it already..about fayyadh lak, hari pertama disebabkan duduk kat umah jadi dia puasa setengah hari jer..setelah melihat fakhriy makan nugget..dia pun join sekali..aduhai fayyadh sabar jelah..ibu..but 2nd and 3rd day ni, fayyadh masih lagi boleh bertahan puasa penuh..alhamdulillah..

..for fakhriy lak, ini punya dengan selamba minta susu, minta nasi, then bila dia dah makan..dia akan tengok tv..bila orang tanya, abg chik tak puasa yer?..dia jawab, eh puasa lah, tanya lagi, abis tu tadi tu makan tu..dia jawab..itu tadi la makan..tapi sekarang ni dah puasa balik dah..ya allah dari jawapan dia tu..rasa nak ketawa pun ada..tapi bila fikirkan..agaknya dia assume bila makan tak puasa..tapi bila tak makan tu, maknanya dia berpuasa la tu..budak2..macam2 akalnya..

..hari pertama puasa..berbuka di rumah mak mertua..berbuka ramai2..tahun ni farriys dah berjalan..so..pastinya dia aktif ke sana ke sini kan..so, kena makan bergilir la..tambahan lagi..fatihah, fayyadh berpuasa..so salah sorang kena layan diaorang berdua tu berbuka..kesian lak..dah seharian dia berpuasa..at least..kita bagi perhatian lebih masa dia berbuka..

..malam tadi fakhriy pesan kat daddy dia..nak bangun sahur..dia kata nak puasa hari ni..so daddy memang kejutkan la dan dia bangun pun senang..then dia pergi taska pagi tadi dengan pesanan..abg chik puasa tau ibu..hari ni..ya ya..abg chik very good boy..then aku pun pesan kat cikgu taska..kata dia puasa hari ni..tapi keputusannya tunggu la petang nanti..harap2 dia puasa lah..

..lately ni lambat sikit update blog..sebab..aku busy dengan aktiviti terbaru..tak tahulah bila dapat hasilnya dengan aktiviti terbaru tu..tunggu sajalah..rezeki dari Allah..lately ni pun banyak dugaan & ujian bertadang dalam hidup aku..aku kuatkan hati..tabahkan hati..kuatkan semangat..utk meneruskan perjalanan hidup..aku berserah sepenuhnya pada yang Maha Esa..sesungguhnya kau lebih mengetahui yang terbaik utk hamba mu Ya Allah..

..di minggu2 akan datang..mak aku buat majlis berbuka puasa, tak sabar rasanya nak balik kampung berbuka kat kampung..yelah setahun sekali jer kan..bulan puasa ni..jadi kita kena hargai dengan sepenuhnya..bulan ramadhan bulan yang mulia ni..akan ku kongsikan bersama detik2 majlis berbuka puasa di rumah mak ku yang tersayang tu..ya..ok..to be continue..

Monday, August 17, 2009

..Uda's convocation..15082009..aku jadi baby sitter..

..last saturday, 15 August 2009..aku telah menjadi baby sitter kepada 7 orang anak..hehe..hubby kerja last saturday..for surenya anak aku 4 orang la kan..and anak sedara aku 3 orang..apa yang menjadikan aku kena menjaga anak2 sedara aku adalah sebab..that day is my lovely sister convocation..kakak aku convo utk Degree Master..nya..congratulation, congratulation to my sister..

..syukur ke hadrat ilahi di atas kurniaan ini..impian mak abah aku untuk melihat anaknya memegang segulung Master telah pun tercapai..walaupun arwah abah dah takada...tapi kejayaan kakak aku juga adalah suatu impian abah..aku cukup2 respect kakak aku ni..dia betul2 tekad sambung belajar..dalam masa yang sama sebagai seorang isteri, seorang ibu, seorang anak, seorang pekerja & seorang pelajar..ia bukanlah suatu perjalanan yang mudah buat diri dia..bagaimana pun..ini adalah suatu rezeki dari ilahi..dan suatu kepuasan pada diri kami adik-beradik..suatu penghinaan yang telah ditebus..


ni lah..my lovely sister..on her convocation day..kat bawah ni lah..aku bersama tudung baru hadiah dari my lovely younger sister..

Friday, August 14, 2009

..naperlah again malangnya hari ni..

..naperlah again..malangnya rasa hari ni..hp buat hal..screen blank..dah tu jadi pekak lak..tak leh dengar orang cakap bila ada call masuk..dah la skang ni tengah very very very tight budget..cukup-cukup rasa tension, benci, nyampah..semua ada lah..rasanya tak sanggup dah nak face this situation..cukup2 buat diri jadi berserabut..dan gelapnya masa depan..

..hanya orang tertentu saja yang tahu apa yang aku hadapi waktu ni..kadang rasa patah semangat dah tapi kena tabahkan hati demi anak-anak..dan masa depan family..setiap masalah tu pasti akan ada penyelesaiannya..memang ada rasa nak menjerit..nak menangis sepuas-puasnya..tapi rasa adalah lebih baik beristigfhar...dan banyak2 kan mengaji untuk memberi kekuatan pada diri..

..buat insan yang sekapal dengan ku..(you know who you are..)..bersabarlah, berdoalah padaNya agar..dia memberi jalan, memberi petunjuk & hidayah..buat kita memperbaiki keadaan ini..insyallah..

Wednesday, August 12, 2009

..10 August..my 34th birthday..tua dah aku..

..both hubby dengan aku memang dah plan nak cuti..but apa yang dirancang tak seperti apa yang terjadi on my birthday..patutnya aku celebrate bersama dengan hubby dan anak2..tapi setelah memikirkan tak nak amik risiko H1N1, jadi kami keluar berdua saja..

..mulanya aku tak tahu hubby nak bawa ke mana, aku kata it is your boat..i'm only your passenger..then hubby dah decide mana nak pergi, aku just follow..hubby dah wish sejak malam tadi lagi..dan hadiah pun dah dapat malam tadi..aku cukup2 terpegun dengan hadiah yang aku dapat dari hubby..aku fikirkan kalau la aku nak tempah mungkin makan ratus-ratusan harganya..dan lebih touching lagi ia adalah hasil dari tangan hubby aku sendiri dan bukan hubby aku upah orang lain buat..sekian lama gak aku tunggu2 hadiah yang dia bagi sempena birthday ke 34 ni..dekat 10 tahun kami kawin..then akhirnya..aku dapat juga..kat bawah tu aku tepekkan..hadiah dari hubby..itulah hasil lukisan tangan dari hubby buat isterinya..

..tempat yang hubby bawa aku utk celebrate birthday adalah tempat yang kami kunjung masa kami berkawan rapat dulu sebelum kawin..berkawan rapat ya hubby kata bukan masa bercinta..hehe..dah lebih kurang 10 tahun kami tak pergi tempat tu..so akhirnya sampai ke situ, mengimbas kenangan lalu..masa kami berkawan dulu..banyak betul kenangan kat situ..macam2 memori..bila diingatkan balik..and on that day,aku rasa cukup2 seronok dan bahagia..only you know how i feel, dear..Mr.P..sempat watch movie..kat situ..hubby kata..teringat lak dulu..suruh beli tiket movie titanic..aku beli dapat tempat duduk depan sekali..hehehe..memang kelakar sungguh waktu tu..dah la lama titanic tu..duk la depan..hahaha..kenangan silam..

..then bila petang, kami make move ke bangi..sebab nak fetch putera puteri kami..dan seperti yang dijanjikan..malam tu lepas maghrib..hubby keluarkan kek dan hubby ajak anak2 duduk sebelah aku..hubby suruh putera puterinya nyanyi dulu..then ibu potong kek lepas tu boleh makan kek yang dinanti2kan..memang sedap betul kek birthday tahun ni..hubby beli kat kedai pendakwah Islam kat bangi tu..so acara..memotong kek, memakan kek berjalan dengan lancar, satu kelainan tahun ni, anak2 aku..cukup pandai..nyanyi lagu dalam 2 bahasa..english and malay..tahun2 sudah..diaorang nyanyi satu lagu..dan nak makan kek cecepat..tapi tahun ni cukup bersopan boleh sabar habis nyanyi tunggu aku potong kek siap2 dulu..then only makan..semakin tahun aku semakin tua..anak2 semakin membesar dan semakin matang..

..malam tu lepas makan kek aku teringat nak tanya Fayyadh pasal Siti..then aku tanya abang ngah, hari ni jumpa siti ke..dia jawab..jumpa..dia ada sekolah..abang ngah kawan dengan siti ke hari2..ya..hari2 abang ngah kawan dengan dia..abang ngah rehat dengan siapa...rehat dengan siti lah..makan sama2..wah..lagi terkejut aku dengar..suatu yang amat memeranjatkan..kecik2 lagi anak bujang aku sorang ni dah kawan dengan awek ni..aku tanya siti tu suka ke kawan dengan abang ngah..dia jawab, ya..siti suka kawan dengan abang ngah..wahhhhh..jawapan yang sungguh straight forward dan jujur..abang ngah kawan dengan siti jer ke..atau kawan ramai2..semua orang kawan ramai2 lah..kawan sama2..makan sama2 lah..aduh..lega hati aku dengar jawapan dia cam tu..susah hati wooo..kalau anak2 kecik dah terdedah pada pergaulan terlalu bebas ni..ibu nak pesan pada abang ngah aku kata..berkawan tu ibu tak marah..tak kisah..tapi tak boleh bersentuhan tau..uztaz/uztazah cakap haramkan betul tak..ya, ibu jawab dia..ada masanya bercakap dengan Fayyadh..kadang tak tahu..dia betul2 faham atau..dia tak faham..he is very cool..like father like son...but his daddy said..masa daddy kecik2 dulu..takut nak dekat dengan perempuan..thats what daddy said la kan..hakikatnya..memang ada bukti dia macam tu..hanya aku yang tahu hehehe..

..eh tu citer Fayyadh & sitinya..tentang birthday aku tahun ni..memang dari posting yang lepas2 aku dah mentioned yang aku ada rasa kelainan pada birthday tahun ni..maybe dengan bertambahnya usia..maka lain dah caranya dan perasaannya bila hari2 istimewa menjelangkan..bagaimanapun..on my 34th birthday this year, apa yang aku dapat rasakan, perkahwinan kami sentiasa rasa warm saja..sentiasa rasa diri amat disayangi dan hakikatnya kasih sayang kami makin bertambah dari hari ke hari..dan dengan kehadiran zuriat kami amat menggembirakan dan membahagiakan..aminn..

..inilah hadiah yang paling istimewa dari suami tersayang..

..08082009..hubby's family day..

..hari sabtu tu, kami bertolak ke Melaka for family day event..agak lambat..hubby saja lambatkan..sebab gejala H1N1 semakin menular..so memang tak nak bawa anak2 ke crowd yang tak tahu dari mana datangnya manusia tersebut..kami sampai kat melaka around 4 p.m...and once reached the hotel..got the news..pool ditutup dilarang dari mandi atau berenang..oh my God..pastinya aku telah tahu perasaan anak2 aku bila mendengar berita tu..

..hubby dan aku..cuba consult dengan anak2 dan cuba utk alihkan fikiran mereka dari teringatkan nak swimming di pool..kami bawa anak2 keluar jalan2 but..but..but..only in the car..kami tak keluar langsung dari kereta..hanya ronda2 dengan kereta kat Ayer Keroh tu..yang pastinya kami tak nak amik risiko..biarlah kami dengar dia nangis sekarang tak dapat mandi kat kolam, dari dengar dia menangis menanggung sakit di kemudian hari..

..saturday night ada dinner, so ada pertandingan pakaian beragam, ada cabut hadiah misteri..dan lain2..Fakhriy dengan Farriys masuk pertandingan pakaian beragam tu..but masa masuk hall tu kami tak pakaikan pun pakaian utk pertandingan tu..kami just pakaikan baju biasa..bila dah nak start acara..then kami tukarkan..kat tepi hall tu jer pun tukarkan baju diaorang..hehe..ibu ayah tangkap muat jer pun la kan..tak serius pun untuk pertandingan tu..saja suka2..

..majlis berjalan dengan lancar dan tiba masa utk kanak2 berumur 1-3 tahun memperagakan pakaian di atas pentas..Farriys naik dipimpin oleh ayah dia..anak2 orang lain dipimpin oleh ibu diaorang..saja nak kelainan..biarlah ayah dia yang naik pentaskan..Farriys tak nangis kat tas pentas cuma terkejut ramai sungguh orang yang tengok la kan..then selesai utk 1-3 tahun, sambung pulak dengan kanak2 berumur 4-6 tahun memperagakan pakaian masing2..lingkungan umur ni, tak payah nak diteman oleh sesiapa la kan..masing2 naik pentas sendiri jer lah..Fakhriy is the last person yang naik pentas, aku tengok anak2 orang lain..wah..begitu hebat dengan accesories mereka..dan ada yang parents beli semata2 utk majlis tu..utk Fakhriy dan Farriys..ibu pinjam saja dari kawan2 ofis..

..lepas tu acara bersambung dengan cabutan bertuah..hadiahnya berbentuk voucher, so hubby dapat voucher ranking ke dua tinggi..hehehe..rezeki dia malam tu..then ada juga hadiah misteri..cuma 12 orang saja yang dapat..then again..hubby dapat gak hadiah misteri tu..acara berterusan..hinggalah ke acara yang terakhir iaitu penyampaian hadiah bagi pakaian beragam..Farriys dah ngantuk rasa cam nak balik ke bilik tapi..hubby kata nantilah..dah nak habis pun..then..untuk acara 1-3 tahun, Farriys dapat saguhati..its okla..yang penting dapat juga hamper bila naik ke pentas tu..dari anak orang lain tak dapat apa kan..

..then next utk acara 4-6 tahun, 14 orang peserta..diaorang dah panggil pemenang ketiga, kedua..then aku cakap kat hubby..tak ada peluang la anak kita nak menang sebab yang menang ketiga, kedua tu pun..boleh kalahkan Fakhriy..lepas tu..diaorang umumkan tempat pertama utk pakaian beragam 4-6 tahun, "Pemenang pakaian beragam bagi umur 4-6 tahun, johan dimenangai oleh adikkkkkkkkk...Fakhriy Ariq, anak Hj.Parizol"..huh..aku pun ternganga..hubby pun terkejut..then hubby siap cakap..jangan under estimate anak i tau..hehehe..then yang bestnya Fakhriy dah memang siap tunggu depan penyampai hadiah tu..then MC siap tanya, Hj.Parizol betul anak ni kan..ya, ya jawab hubby..

..betul2 tak disangka..la..dia boleh dapat no.1, kalau ikutkan dulu2 dalam bab2 buat perform kat pentas ni..dan bersukan kat padang, Fakhriy la orang paling tak spoting..but on that night..dia begitu spoting betul..siap bergaya2..berpusing2 kat atas pentas..maybe itulah markah lebih kat situ..sebab peserta lain..hanya berdiri tegak..here we go..apa lagi yang paling menyeronokkan pastinya hadiah yang dia dapat la kan..hamper..dan isinya pasti yang disukai oleh..kanak2..then..balik ke hotel dengan wajah begitu gembira..hubby puji Fakhriy..pandailah abang chik bergaya kat pentas..dia jawab..sebab abg chik nak menang...

..the next day..ada sport kat padang..but we decided not to join..sebab terlalu ramai dan padat..distance one each other begitu rapat..memang kami takut nak amik risiko kat situ..so..just tengok dari jauh..anak2 still insist nak mandi kolam..but we still not allow them..memang ikut hati kesian tengok muka masing2 frust sangat2..dapat tengok pool dari tingkap hotel jer..tapi aku lagi kesian tengok kalau diaorang sakit..hope one day, all of you will understand why mummy & daddy..buat macam tu..

..then bila lunch time..hubby mentioned..nak cancel stay another night..sebab kesian tengok anak2 dapat tengok kolam jer..plan asalnya nak celebrate birthday aku kat Melaka..thats why nak extend stay..but memikirkan keadaan yang tak sesuai dengan wabak H1N1 ni, and memandangkan aku lebih sayangkan family aku..dari birthday celebration tu..aku terus setuju dengan hubby..we checked out and make move nak balik..but..dah janji dengan mak nak singgah on my birthday, supposedly balik dari melaka..so..call mak, mak kata singgah jerlah..singgah kat umah mak dalam 2 jam..then balik ke bangi..

..hubby kata..tomorrow we plan benda lain to celebrate your birthday ok..no prob for me..yang penting kami tetap bahagia..on the way sampai rumah, hubby ajak anak2 beli kek dulu..hubby kata nak celebrate on that night which is sunday night and 9th August..but aku tak larat sebab sakit bahu..tersalah tidur masa kat hotel tu..tangan tak leh angkat..then hubby pun cakap kat anak2..kita potong kek esok la which is really 10th August..masa hubby pergi beli kek tu, aku ternampak ada couple duduk tepi padang..then anak2 aku nampak..so aku just cakap..kakak, abang jangan buat macam tu ya..tak boleh dalam Islam..then Fayyadh jawab, abang tahu diaorang buat apa, aku pun terkejut..aku tanya orang tu buat apa..dia jawab..orang tu bercinta..huh..ternganga aku dgn hubby dengar..aku tanya bercinta tu apa Fayyadh, dia jawab..bercinta tu kawin la..then aku tanya lagi..Fayyadh bercinta ke..dia jawab dengan jawapan yang amat memeranjatkan aku tapi buat2 cover gitu..dia jawab..aah abang bercinta dengan Siti..aku terus tanya siapa siti tu, budak mana, darjah berapa..dia jawab abang suka siti tu..siti tu baik, dia sama kelas dengan abang kat sekolah agama..dekat sekolah kebangsaan dia kelas lain dia kelas 1RM, tak sama dengan abang..wah..aku cukup terkejut, anak bujang aku sorang ni..dah pandai suka2 budak perempuan lak..hubby kata dia tak faham cinta tu apa..dia kawan dengan budak yang dia kawan..dia kata la dia bercinta dengan siti..ish ish ish..aku kata tak leh jadi ni..kena pantau ni..

..so thats end of our weekend..dalam hati aku..manusia hanya merancang tapi Allah s.w.t yang menentukan..apa yang kami rancangkan untuk celebrate birthday di Melaka, tak seperti yang ditentukan olehNya..dia lebih mengetahui yang terbaik utk hambaNya..

Friday, August 07, 2009

..esok, lusa, tulat..ke manakah kami..

..kami akan berangkat esok ke Melaka dan balik Isnin..and yang bestnya akan celebrate birthday aku..kat sana with luvly hubby and children..so nanti akan ku update kat kisah2 di sana ya..so selamat bercuti buat diri sendiri dan family..

..happy birthday to myself..happy birthday to myself..happy birthday to myself...(nyanyi sendiri dulu..)..

Thursday, August 06, 2009

..wabak H1N1 semakin membimbangkan..

..rutin aku setiap pagi adalah pastinya membaca surat khabar..so antara tajuk yang menarik perhatian aku hari ni adalah "Bencana penyakit hasil kesilapan manusia di dunia"..aku amat setuju dengan penyataan tu..wabak H1N1 ni adalah salah satu petunjuk dari Allah s.w.t bahawasanya..manusia telahpun melanggar perintah Allah s.w.t..maka datanglah ujian sebegini rupa..setelah terjadinya keadaan sekarang, maka yang terbaik adalah kita berdoa bahawa wabak yang sedang melanda akan terhapus juga akhirnya dengan izin Allah s.w.t yang menjadikan sesuatu dengan sebab dan musababnya..

..aku ambil sedikit petikan dari surat khabar hari ni, memang petikannya mengingatkan aku bahawasanya segalanya adalah ketentuan ilahi..petikannya berbunyi "Sering kali kita merasa beruntung dan bertuah dengan rahmat yang direzekikan oleh Allah SWT kepada kita, yang kadangkala datangnya tanpa disangka. Sesekali pula ada musibah yang berlaku disebabkan oleh diri kita sendiri, lalu, jika kita berputus asa, tentulah kita merasa malu jika tidak bersangka baik dan menyerahkan segala urusan yang tidak mampu kita lakukan kepada pemilik segala kejadian ini"..dan setiap yang berlaku, ada hikmahnya..sebagai contoh..pernah aku terfikir dulu untuk bercuti keluarga negara tahun ni..tapi hajat tak kesampaian..salah satu sebabnya kami telah kehilangan arwah Fashiyl Aliq & sebab yang lain, budget tak mengizinkan untuk berbuat demikian..sesungguhnya besar petunjuk ilahi..bahawasanya adalah yang terbaik Allah tidak mengizinkan kami bercuti ke negara tahun ini..sebab amat tidak sesuai dengan musibah H1N1 yang melanda sekarang ni..Ya Allah, sesungguhnya aku bersyukur ke hadrat Mu, dengan apa yang telah kau tentukan buat kami, ini semua adalah yang terbaik buat hambaMu..di bawah ini adalah penyataan yang paling tepat..

"
Hakikat yang perlu diyakini ialah bahawa setiap yang berlaku adalah ketentuan Allah SWT jua. Di dalam Surah Al-hadid ayat 22 Allah SWT berfirman yang mafhumnya: "Tiada suatu pun bencana yang menimpa di bumi dan (tidak pula) pada dirimu sendiri melainkan telah tertulis di dalam kitab (Loh Mahfudz) sebelum kami menciptakannya. Sesungguhnya yang demikian itu adalah mudah bagi Allah." Justeru, umat Islam haruslah memahami bahawa kuasa Allah SWT sahajalah yang menentukan sesuatu itu berlaku walaupun apa jua usaha yang dilakukan atau tidak diusahakan kerana kekuasaan Ilahi melebihi kuasa yang lainnya.."

..Ya Allah yang tuhanku, kau lindungilah seluruh ahli keluarga dan keturunan ku dari musibah ini Ya Allah, hanya padaMu aku memohon hanya padaMu aku berserah..

Friday, July 31, 2009

..apalah malang nasib hari ni..

..aduhai..apalah nasib aku hari ni..dah la baru nak baik dari batuk, selesema, sakit tekak..dah tu pagi2 keluar dari toilet nak masuk ke ofis..jari telunjuk dengan jari tengah tangan kanan aku tersepit kat pintu ofis tu..pintu tu kalau dilepaskan tertutup sendiri belempung bunyinya jadi kena tahan lagi tutup perlahan2..dah tu tersilap tahan..tertahan dengan jari..dan pintu tu tertutup kuat..tersepit la jari-jemari aku ni..rasa nak menjerit pun ada..

..sampai kat tempat duduk..tengok2..jari telunjuk aku berdarah-darah..dan jari tengah pijau..dah tu dia punya denyut tuhan jer lah yang tahu sakitnya..rasa nak jerit..nak nangis pun ada..tapi bertahan jerlah..kang orang ingat serius sangat lak..kan..nangis2 kat ofis ni..aku boleh menaip dengan sebelah tangan jer..tangan kiri..tangan kanan dah kaku jadinya..aku ngadu dengan kakak & adik aku..kakak aku kata..rendam dalam air sejuk..aku pun gi pantry amik air sejuk dari water dispenser..

..jari aku yang pijau tu..sejuk..cam takada darah..darah tak jalan..berdenyut-denyut..sampai rasa sengal satu tangan..uish buatkan tak berselera nak lunch..aku menahan sakit sampai la ke tengahari ni..dan masih berdenyut-denyut lagi..rasa cam nak potong2 pintu tu..tapi kang satu hal lak kan..kena amik tindakan lak dengan HR kang..sib baik hari ni balik awal..balik umah nak baring tidur..sebab rasa badan lemah..dek tersepit tu punya pasal la..apalah nasib hari ni..dah nak jadikan..adalah tu..aku buat salah tang mana2 tu..bersabar bertahan sajalah..sib baik esok dah weekend kan..harap2 la jari baik sebelum Ahad..sebab nak ke bowling centre Ahad tu..itulah..citer tentang jari ku yang malang..ish ish ish..denyutannya..masih terasa...

Wednesday, July 29, 2009

..hari ini dalam sejarah..Farriys dengan gayungnya..

..hari ni aku masuk ofis lambat..ini adalah di sebabkan aku yang tak sihat & Farriys yang buat hal telah mengeluarkan output di dalam diapernya..ketika nak meletakkan dia di car seat..kenalah aku bawa masuk dia balik ke rumah, mandikan dan basuh po-ponya..yang tolong mandikan Farriys adalah daddy yang tersayang..masa daddy mandikan dia..dia main air..then dia capai gayung yang dalam baldi tu ketuk2 ke dinding..dah selesai mandikan..daddy dia..nak ambik gayung tu dari tangan Farriys..tapi Farriys pegang kuat..tak nak lepaskan gayung tu..

..lepas tu, daddy dia lapkan badan sambil Farriys masih pegang gayung tu..cubaan kedua nak ambik gayung tu tak berjaya juga..then daddy nak pakaikan diaper dan baju..minta dia lepaskan gayung tu..dia tak bagi lagi..daddy suruh ibu, cuba ambik gayung dari Farriys..ibu pun tak berjaya mengambik gayung tu..kalau kita ambik gayung tu..dia akan menangis..dan tundukkan muka sambil mencebikkan muka..then, kenalah bagi balik gayung tu pada dia..

..then..seterusnya nak bergerak dah ke taska..masukkan Farriys kat car seat..sambil Farriys memegang gayungnya itu..okkkkk...dalam perjalanan ke taska..abg chik cuba pujuk Farriys, gantikan gayung dengan toy lain..tapi tak berjaya, dia still nak kan gayungnya itu..kalau gayung tu kecik, comel tak per la kan..tak kisah punya..ni gayung yang besar tu..hinggalah sampai ke taska..dukung Farriys dengan gayungnya..bagi Farriys pada cikgu taska..dan cubaan terakhir nak ambik gayung tu..pun tidakkkkkkkkk berjaya..cikgu taska terkejut tengok Farriys bawak gayung ke taska...cikgu kata..Farriys...selalu orang bawak toy gi taska..bawak bantal gi taska..tapi Farriys cikgu ni..bawak gayung ke taska..cikgu taska ketawa bagai nak rak...tu tengok gayung Farriys..then ibu cakap kat cikgu..dah bnyak kali cuba..amik gayung tu dari dia..dia tak bagi..dia menangis kuat nanti..

..then, akhirnya ibu tinggalkan Farriys di taska bersama-sama dengan gayung hijau besar itu..dan tak habis2 cikgu taska ketawa..dalam perjalanan ke klinik..ibu tersenyum sendirian..mengenangkan anak ibu membawa gayung ke taska..then ibu pun pergi jumpa doktor di Hospital Pakar Annur..sebabbbb ibu tak sihat..batuk, selesema, sakit tekak yang tak ingat punya..sakit tu..tunggu doktor lama..tunggu nak ambik ubat pun lama..itulah penyebabnya ibu lambat ke ofis hari ni..inilah yang dinamakan hari ini dalam sejarah..Farriys bersama gayung ke taska..

..kat bawah ni saja selit2kan collage terbaru kami, hasil titik peluh dari kawan baik kat ofis ni..cik jurina..